Oman kodin rakentaminen – joillekin hien otsalle nostattava painajaisajatus, mutta usealle yksi elämän suurimmista haaveista. Jokainen talon rakentamiseen itse lähtevä varmasti hahmottaa, että kyseessä on projekti, joka pahimmassa tapauksessa koettelee sekä henkisesti, fyysisesti että taloudellisesti.
Omakotitaloa rakentaessa huomioon otettavia asioita on runsaasti ja päätöksiä on tehtävä paljon. Myös ongelmille vapaa-ajan vieton suhteen voi heittää projektin ajaksi hyvästit, mutta maalissa häämöttävä palkinto on vaivannäön vastapainoksi ainutlaatuinen. Kun maailman tärkein paikka ja elämän suurin sijoitus – oma koti – on itse suunniteltu kokonaisuus, jokainen yksityiskohta on juuri oikeanlainen. Keräsimme talon rakentajalle kullanarvoisia vinkkejä, joilla varmistat kodillesi parhaan hinta-laatusuhteen ja asumismukavuuden, joka kestää myös tulevat vuosikymmenet.
Ensimmäiset askeleet kohti unelmien kotia
Kun päätös rakennusprojektin aloittamisesta sinetöidään, on haaveiden talo yhden suuren askeleen lähempänä. Talon rakentamisen ensimmäinen konkreettinen vaihe on tietysti sopivan tontin löytäminen. Tontin pitää palvella juuri sinun ja perheesi vaatimuksia arjen sujuvuuden kannalta; työmatkat, harrastusten sijainti, palvelujen läheisyys, siinä muutamia painoarvoltaan suuria seikkoja tonttia valitessa. Ota myös maaston asettamat vaatimukset huomioon: mitä kaltevampi ja vaikeakulkuisempi tontti, sen kalliimmaksi rakennustyöt tulevat.
Talon rakentamisen seuraavat vaiheet
Kun sopivan tontti on löytynyt, seuraava vaihe on laittaa se kuntoon. Jotta itse taloa päästään aloittamaan, on maanrakennustöiden oltava valmiit, vesi- ja sähköliittymien suunnittelua myöten.
Uuden kodin rakennuksen peruskysymys puolestaan on, ostaako valmis paketti vai palkatako arkkitehti? Päätökseen vaikuttaa oleellisesti budjetin lisäksi se, kuinka persoonallista ja yksilöllistä jälkeä haluat, sillä valmis paketti on yleensä melko geneerinen ratkaisu.
Tämän jälkeen täytyy miettiä, mistä löytää luotettavat työmiehet, entä paljonko olet valmis käärimään hihoja itse ja uhraamaan omaa aikaasi? Mitä enemmän teet itse, sitä enemmän myös säästät, mutta oman jaksamisen ja osaamisen rajat on välttämätöntä tiedostaa. Taloa suunnitellessa iskee helposti vauhtisokeus, joten kannattaa pitää mielessä, että neliöt eivät ole ilmaisia itse rakennettuinakaan. Käytä siis aikaa toimivan pohjapiirustuksen suunnitteluun ja vältä hukkaneliöitä. Laatu korvaa usein määrän – niin myös tässä asiassa.
Listasimme alle tärkeitä kodin rakentamiseen liittyviä ohjenuoria, jotka talonrakennusprojektiin lähtevän kannattaa erityisesti ottaa hyvissä ajoin huomioon varmistaakseen sekä asumisviihtyvyyden että -turvallisuuden.
Viisi tärkeintä asiaa, joihin taloa rakentavan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota
1. Suunnittele taloprojekti huolella! Hyvään taustatyöhön ja suunnitteluun käytettävän ajan merkitystä ei voi liikaa painottaa. Panostamalla tarpeeksi resursseja suunnitteluvaiheeseen säästyt monelta tulevalta murheelta. Hyvin suunniteltu projekti on, jos ei nyt puoliksi tehty, niin ainakin paras vakuutus hermoromahdusten varalta. Rahoituksen on oltava kunnossa eikä budjetti saa olla liian tiukka. Hyödynnä ammattilaisten, kuten urakoitsijoiden, rakennusmiesten, timpureiden, putki- ja sähkömiesten, valinnassa tuttavien suosituksia. Älä tuijota pelkkää hintaa, sillä hutiloiden tai pahimmassa tapauksessa täysin väärin tehdyn työn korjaus vasta pitkän pennin maksaakin. 3D-kuvamallinnokset auttavat hahmottamaan kokonaisuutta, sillä pelkistä pohjapiirroksista tilat eivät välttämättä hahmotu parhaalla tavalla maallikolle.
2. Ilmansuuntien huomiointi. Ota ilmansuunnat huomioon huonesijoittelua, ikkunoita, pihaa ja terassia suunnitellessa. Mille puolelle aurinko paistaa ja missä suunnassa naapurit ovat? Missä on puolestaan kaunein maisema? Pihaterassilla olisi varmasti mukava istua auringonpaisteessa mahdollisimman pitkälle iltaan.
3. Sähköjen ja valaistuksen suunnittelu. Sijoita riittävästi pistorasioita järkeville paikoille ja huomioi sähköjen ja valojen tarve myös ulkotiloissa. Hyvä sähkösuunnittelu on myös käytännöllinen ja arjen toimia helpottava. Nykyajan ja erityisesti tulevaisuuden kodissa on sisäänrakennettuna paljon älyä, ja älykodin valaistus kannattaakin integroida yhteen hälytysjärjestelmän kanssa. Tällöin voit säästää sähkökuluissa kytkemällä valmiustilassa olevan kodinelektroniikan sammumaan automaattisesti, ohjelmoida valaistuksen niin, että koti näyttää aina asutulta tai vaikka säätää valot seuraamaan auringon nousu- ja laskuaikoja. Ota lisäksi huomioon nykyaikaisen tietoliikenteen toimivuus ja siihen vaikuttavat tekijät. Langaton verkko ei välttämättä ylety isossa talossa kaikkialle, joten varminta on asentaa lisäksi verkkokaapelia muutamaan paikkaan. Mieti varsinaisen valonlähdesijoittelun lisäksi haluatko kylmän vai lämpimän sävyisen valaistuksen. Nykyaikaisten integroitujen ledivaloratkaisujen suhteen tämä on erityisen oleellinen päätös.
4. Panosta oleelliseen. Älä säästä asioissa tai toiminnoissa, joita käytät eniten ja joiden tulee kestää kovaakin käyttöä. Hyvänä esimerkkinä lattian pintamateriaali tai innokkaalle kotikokille toimiva sekä käyttöä kestävä keittiö runsaalla säilytys- ja tasotilalla varustettuna. Yksittäisiin hankintoihin saat kulumaan äkkiä yllättävän suuren osan budjetista, joten kulujen kurissa pitämiseksi mieti, tarvitseeko kaikkien vetimien tai hanojen olla niitä arvokkaimpia design-versioita. Korvamerkitse budjetistasi heti alkuun tarvittava osa niille hankinnoille, joista et halua tinkiä (esimerkiksi laadukas parkettilattia). Rakennustarvikkeiden hankinnassa ja ostosten keskittämisessä hintatietoinen asiakas voi myös säästää kokonaisprojektin kustannuksista useamman prosentin.
5. Hanki luotettava ja nopeasti reagoiva hälytysjärjestelmä. Tämä on hyvä olla jo mahdollisimman aikaisessa rakennusvaiheessa, jotta arvokkaat työvälineetkin on turvattu. Ja kun olet rakentanut unelmiesi kodin, haluat varmasti suojata sen murroilta, paloilta ja vesivahingoilta. Vaikka ihminen on taipuvainen ”eihän minulle tällaista tapahdu”- ajattelutapaan, on valitettava fakta kuitenkin se, että onnettomuuksia sattuu, kuka tahansa voi olla esimerkiksi murtomiehen seuraava uhri, ja erityisesti omakotitalot ovat riskiryhmässä. Hyvä hälytysjärjestelmä luo turvallisuuden tunnetta ja suojaa arvokkainta, mitä sinulla on. Ei vain omaisuuttasi, vaan myös perhettäsi. Verisurelta saat juuri sinun ja kotisi tarpeisiisi räätälöidyn, alan parhaan turvaratkaisun, joka valvoo omaisuuttasi herkeämättä kellon ympäri. Tiesithän myös, että hälytysjärjestelmää käyttämällä voit saada alennusta myös kotivakuutuksestasi!
LASKE HINTA-ARVIO UUTEEN TALOOSI SOPIVASTA HÄLYTYSJÄRJESTELMÄSTÄ >
Mitä muuta tärkeää tulisi huomioida omaa kotia rakentaessa?
Varaudu myös väistämättömiin yllätyksiin (budjetissa 10 prosentin ylitysvara on käytännössä ehdoton) sekä arkistoi hyvin kaikki talonrakennusprojektiin liittyvät asiakirjat. Tulet tarvitsemaan niitä vielä! Erityisesti rakenteisiin piiloon jäävän talotekniikan sijainti on hyvä dokumentoida tarkasti. Kuvia ei voi olla liikaa, jos jotakin rakennetta lähdetään selvittämään jälkikäteen.
Oma koti rakennetaan usein silläkin ajatuksella, että siinä viihdytään loppuelämä, tai yleensä ainakin pitkään. Tulevaisuuden vaatimukset ja kodin muunneltavuus uudenlaisiin elämäntilanteisiin kannattaa siis ottaa mahdollisimman hyvin huomioon jo rakennusvaiheessa, myös turvallisuuden kannalta.