Kattava hälytysjärjestelmä tekee paljon muutakin kuin antaa suojaa murtoja vastaan. Itse asiassa hyvin harvalla suomalaisella hälytysjärjestelmän hankkimisen syynä on halu turvata arvotavarat. Sen sijaan koti halutaan suojata elämän eri riskien varalta – koti on kuitenkin meille jokaiselle se tärkein paikka ja on vain järkevää haluta pitää se turvassa.
Kodin turvallisuusriskeihin kuuluvat paitsi murto, myös tulipalo, vesivahinko ja kosteusongelmat, ja kotioloissa sattuu myös paljon tapaturmia. Nykyaikainen, valvottu hälytysjärjestelmä tarjoaa kaikkiin näihin ratkaisuja, joiden ansiosta apua on saatavilla nopeasti. Kokosimme kuusi hyvää syytä hankkia kotiin valvottu hälytysjärjestelmä.
1. Valvottu hälytysjärjestelmä takaa, että kotona syttyneeseen tulipaloon reagoidaan, vaikka koti olisi tyhjillään
Kun kodin hälytysjärjestelmä on liitetty hälytyskeskuksen valvontaan, apu on aina lähellä hätätilanteen sattuessa. Valvottu hälytysjärjestelmä tarkoittaa, että esimerkiksi palovaroittimet ilmoittavat tulipalosta kodissa hälytysäänellä, kuten tavallisesti, mutta lisäksi ilmoitus menee myös vuorokauden ympäri toimivaan hälytyskeskukseen. Sieltä välitetään tarvittava apu paikalle, vaikka kotona ei olisi ketään.
Valvotun järjestelmän ansiosta esimerkiksi tulipalo siis havaitaan nopeasti, vaikka koti olisi tyhjillään. Tavallinen palovaroitin sen sijaan hälyttää palon sattuessa tyhjille seinille, jos kotona ei ole ketään, joten palo saatetaan havaita vasta kun koko talo on ilmiliekeissä ja mitään ei ole enää pelastettavissa.
2. Vesivuoto havaitaan ennen kuin se ehtii aiheuttaa mittavat vahingot
Kun hälytysjärjestelmässä on vesi- ja vuotovahti ja järjestelmä on valvottu, esimerkiksi tiskikoneen alla vettä tiputtava putki havaitaan nopeasti. Näin vuoto ei pääse aiheuttamaan isoja vahinkoja ja säästyt mittavilta remonteilta. Vaikka vakuutus toisi korvauksia, raha ei korvaa vesivahingon tuhojen remontoinnista aiheutuvaa stressiä ja vaivannäköä.
Vuotovahti havaitsee vesivuodon ja ilmoittaa siitä hälytyskeskukseen automaattisesti. Sinun ei siis tarvitse olla huolissaan ja jatkuvasti tarkistella tilannetta kurkkimalla tiskikoneen alle.
3. Lemmikkisi ja lapsesi saavat apua, vaikka et olisi itse huolehtimassa avun soittamisesta
Koira on ihmisen paras ystävä ja usein puolustaa rehvakkaana reviiriään, jos kotiin on tulossa joku tuntematon sisään. Valitettavasti tulipalon sattuessa koira on kuitenkin oman onnensa nojassa, sillä se ei osaa soittaa apua. Sama koskee kaikkia lemmikkejä. Lapsilla puolestaan voi olla hankaluuksia tietää, milloin hätänumeroon soittaminen on välttämätöntä. Tällaisissa tilanteissa valvottu hälytysjärjestelmä on kullan arvoinen.
Esimerkiksi tulipalotilanteessa valvottu hälytysjärjestelmä ottaa automaattisesti yhteyttä vuorokauden ympäri päivystävään hälytyskeskukseen, missä hälytyksen syy selvitetään välittömästi ja paikalle välitetään tarvittava apu.
4. Hälytysjärjestelmä tuo mielenrauhaa
Joka kolmas suomalainen stressaa lomallaan, unohtuiko esimerkiksi kahvinkeitin tai jokin muu sähkölaite päälle kodin jäätyä tyhjilleen. Kuulutko sinäkin tähän huolestuneeseen porukkaan?
Kun kodissasi on valvottu hälytysjärjestelmä, voit luottaa siihen, että kotisi on aina suojattu elämän riskien varalta. Mielenrauha on arvokasta ja hälytysjärjestelmän ansiosta voit esimerkiksi lähteä huoletta lomalle. Kun olet kytkenyt usein käyttämäsi sähkölaitteet, kuten kahvinkeittimen, hälytysjärjestelmään kuuluviin älypistorasioihin, voit helposti tarkistaa laitteiden tilanteen. Näet kännykkäsovelluksesta missä ja milloin tahansa, ovatko laitteet päällä vai eivät.
Hälytysjärjestelmä myös ilmoittaa, mikäli ovi tai ikkuna on auki. Sinun ei siis tarvitse pohtia asiaa huolissasi tai pahimmillaan palata takaisin kotiin varmistamaan, että kaikki on kunnossa.
5. Hälytysjärjestelmä ennaltaehkäisee murtoja
Vaikka asuntomurto ei välttämättä tunnu todennäköiseltä, murtoja valitettavasti tehdään myös Suomessa lukuisia joka päivä – esimerkiksi tammi–heinäkuussa vuonna 2018 lähes 1300 koko maassa. Murtoja tehdään kaikenlaisiin asuntoihin ja varkaille kelpaavat hyvin monenlaiset tavarat. Lisäksi he usein sotkevat kodin ja rikkovat tavaroita. Ennaltaehkäisy on paras keino välttyä murrolta ja sen aiheuttamalta turvattomuuden tunteelta, joka voi varjostaa elämää pitkään.
Varkaat valitsevat mieluiten kohteita, joissa kiinni jäämisen riski on pieni. Siksi jo hälytysjärjestelmästä kertovat tarrat ehkäisevät murtoja, sillä hälytysjärjestelmällä suojatuissa kohteissa varkaille koituva riski on selvästi tavallista suurempi.
6. Hälytysjärjestelmä havaitsee tunkeutumisyritykset jo ennen kuin varkaat ovat päässeet sisälle asti
Jos varkaat järjestelmästä huolimatta päättäisivät murtautua asuntoon, Verisuren hälytysjärjestelmä havaitsee murtoyrityksen jo ennen kuin tunkeutuja on päässyt asuntoon sisään. Järjestelmään kuuluu oviin ja ikkunoihin asennettavia tärinäilmaisimia, jotka reagoivat murtamisesta aiheutuvaan tärinään ja laukaisevat hälytyksen. Tieto murtoyrityksestä välittyy heti hälytyskeskukseen, missä hälytyskeskuspäivystäjä ryhtyy välittömästi toimenpiteisiin. Varkaat eivät siis voi puuhastella asunnossa rauhassa vaan heidän läsnäolonsa huomataan heti.
Hälytysjärjestelmä myös häiritsee tehokkaasti varkaiden työtä. Valvontakamerat, sireenin kova ääni ja puhekeskuksen kautta kaikuvat hälytyskeskuspäivystäjän varoitukset saavat kylmähermoisimmankin varkaan kiirehtimään ulos, sillä kiinni jäämisen riski on suuri. Mitä vähemmän aikaa varkaat viettävät asunnossa, sitä pienemmiksi vahingot jäävät.