Näillä pienillä toimenpiteillä voit säästää sähkökuluissa huomattavasti. Alempi sähkönkulutus säästää luontoa ja lompakkoa!

Suomalaisten hiilijalanjälki on globaalilla mittakaavalla suuri, ja suomalaisten omilla kulutus- ja asumisvalinnoilla on hiilijalanjälkeen suuri merkitys. Asumisen osuus hiilijalanjäljestä on merkittävä – lähes kolmasosa, ja suomalaisten asumisesta koituukin Euroopan suurimmat hiilipäästöt.

Asumisen hiilijalanjälkeä nostavat erityisesti sähkön- ja lämmönkulutus. Tarvitsemme sähköä arjen askareisiin, mutta on monta tapaa vähentää sähkönkulutusta niin, ettei eroa edes huomaa. Sähkönkulutuksen alentaminen säästää sekä luontoa että lompakkoa. Ota siis tästä talteen kolme helppoa keinoa säästää sähköä:

1. Sammuta laitteiden stand-by-tilat

Kodeissamme on monta sähkölaitetta, joita pidämme stand-by-tilassa usein turhan takia. Sähkökoneiden stand-by-tila kuluttaa kuitenkin paljon sähköä: kulutus voi olla jopa 5-10 prosenttia kodin sähkönkulutuksesta.

Iso osa suomalaisista pitää esimerkiksi televisiota ja digiboksia jatkuvasti stand-by-tilassa, vaikka television ja digiboksin saa helposti pois päältä kaukosäätimen nappia painamalla. Iso sähkösyöppö on myös pöytäkone, joka tulisi sulkea aina, kun tietokone ei ole käytössä. Kannettavat tietokoneet kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä kuin pöytäkoneet, mutta niitäkään ei ole syytä pitää latauksessa ja päällä turhaan. Myös jääkaapin ja pakkasen lämpötilat kannattaa tarkastaa. Pakastimen suosituslämpötila on -18 astetta, ja liian kylmä pakastin nostaa sähkönkulutusta turhaan. Jääkaapin lämpötilan taas tulisi olla kahden ja kuuden asteen välillä. Ruokien säilytys liian kylmässä lämpötilassa vaikuttaa myös niiden makuun, joten jääkaapin ja pakkasten lämpötilat kannattaa tarkastaa säännöllisin väliajoin.

Kodinkoneet, joita käytetään harvoin, kannattaa lähtökohtaisesti pitää pois päältä ja laittaa päälle vasta, kun niitä käytetään. Monet kodinlaitteet voi sulkea yön ajaksi, eikä niitä kannata pitää päällä turhaan, jos niitä käytetään muutaman tunnin ajan päivässä tai harvemmin. Sähkölaite kuluttaa sähköä aina, kun pistoke on suoraan seinässä, ja yksi vaivaton tapa vähentää sähkönkulutusta on hankkia kytkimellinen jatkojohto, johon sähkölaitteet liitetään. Jatkojohto on helppo laittaa päälle ja pois esimerkiksi yön tai työpäivän ajaksi. Jatkojohtoon ei kuitenkaan kannata liittää sähkölaitteita joissa on kello tai ajastin, koska kellon uudelleenasentaminen voi olla työlästä. Ajastimelliset sähkölaitteet (esimerkiksi astianpesukone tai mikro) on kuitenkin hyvä sulkea etenkin pidemmän loman ajaksi. Sähkö- ja vesilaitteiden sulkeminen parantaa myös paloturvallisuutta ja vähentää vesivahinkojen riskiä, joten muista laittaa erityisesti astianpesukone ja pyykinpesukone pois päältä, jos asunto on tyhjillään pidempään.

TESTAA, MITEN PARANNAT KOTISI PALOTURVALLISUUTTA >>

2. Sulje turha valaistus

Suomalaisten kerrostaloissa kulutetaan noin 500 kWh vuodessa, ja rivitaloissa noin 750 kWh vuodessa. Omakotitaloissa valaistukseen kuluu jopa 1000 kWh vuodessa, mikä vastaa noin viidesosaa sähkön kokonaiskulutuksesta. Valaistuksessa kannattaa kiinnittää huomiota energiatehokkuuteen. Kodin hehkulamput kannattaa vaihtaa energiansäästölamppuihin – ne kestävät jopa kymmenen kertaa pidempään kuin hehkulamput, mutta käyttävät sähköä vain neljäsosan hehkulamppuihin verrattuna. Kotiin voi asentaa ajastimia, himmentimiä, hämäräkytkimiä ja liiketunnistimia, jolloin valot ovat päällä vain silloin, kun huoneessa oleskellaan.

Jos tilassa ei olla yli viiteentoista minuuttiin, kannattaa valot sammuttaa. Kannattaa siis ottaa tavaksi sulkea valot aina huoneesta poistuessaan. Valojen sulkeminen laskee sähkökustannuksia, ja lisäksi valojen pitäminen päällä on esimerkiksi kerrostalon naapureille häiritsevää. Turhan valaistuksen vähentäminen parantaa myös asumismukavuutta ja helpottaa nukahtamista. Etenkin valoisaan kesäaikaan valaistusta tarvitsee harvoin pitää päällä ollenkaan, eikä valoja kannata laittaa tavan vuoksi päälle esimerkiksi kotiin tulessa, jos ulkona on vielä valoisaa. Kannattaa myös harkita pienempien kohdevalojen käyttämistä silloin, kun koko tilaa ei tarvitse valaista. Kohdevaloja voi myös siirtää tai kohdistaa haluttuun suuntaan: esimerkiksi makuuhuoneen valaisimen sijasta voi usein käyttää lukulamppua. Etenkin kerrostaloissa usein monia sisäänrakennettuja valaisujärjestelmiä, joita kannattaa hyödyntää: esimerkiksi keittiön hellan yläpuoleinen valo on usein riittävä ruuanlaittoon.

3. Laske kodin lämpötilaa

Lämmitys syö keskimääräisen suomalaisen kotitalouden sähkökuluista ja kustannuksista yli puolet. Jos kodissasi on sähkölämmitys, harkitse lämpötilan alentamista yhdellä tai kahdella asteella. Kodin sisälämpötilan tulisi olla 18-23 asteen välillä. Suosituslämpötila kodeille on 21 astetta, mutta monissa kodeissa lämpötila on paljon tätä korkeampi. Makuuhuoneen suosituslämpötila on 18-19 astetta – liian korkeassa lämpötilassa nukkuminen huonontaa unen laatua. Jos kodin sisälämpötila on liian korkea, asumismukavuus voi kärsiä ja asukkaat voivat kärsiä kuivista silmistä ja kuivasta ihosta. Liian korkea sisälämpötila voi myös väsyttää ja saada sisäilman tuntumaan vähemmän raikkaalta.

Sisälämpötilan laskeminen säästää myös kuluissa – kun huonelämpötilaa laskee yhdellä asteella, vähenevät lämmityskulut viisi prosenttia. Kolmen asteen lasku tarkoittaa siis 15 prosentin säästöä! Sisälämpötilan laskeminen kannattaa kuitenkin aloittaa rauhakseltaan, eikä lämpötilaa kannata kerralla laskea useampaa astetta. Jos asunnossasi on tiloja, joita ei juuri käytetä (kuten varasto, siivouskomero tai vierashuone), näiden huoneiden sisälämpötilaa voi pitää vielä reippaasti suosituslämpötilaa matalammalla.