Yhä useampi suomalainen haluaa kotiinsa kotihälyttimen suojatakseen kotinsa ikäviltä yllätyksiltä. Nykyaikainen kotihälytin tuo suojaa paitsi murtojen, myös tulipalojen ja vesivahinkojen varalta. Lisäksi siinä on niin sanottuja älykotiominaisuuksia, joista on hyötyä ja iloa arjessa. Kokosimme tiiviin tietopaketin siitä, mikä kotihälytin on ja mitä se tekee.
Kotihälytin auttaa arjen huolissa
Oletko joskus kotoa lähdettyäsi miettinyt, jäikö kahvinkeitin päälle tai unohtuiko terassin ovi auki? Aika moni pohtii näitä samoja asioita: peräti kolmasosa suomalaisista stressaa lomallaan mahdollisesti päälle jääneistä sähkölaitteista. Kotihälytin auttaa näissä huolissa, sillä sen avulla voit tarkistaa älypistorasiaan kytkettyjen laitteiden tilan missä ja milloin tahansa.
Kotihälytin myös kertoo, jos ovivahdilla varustettu ovi on jäänyt raolleen. Hälytintä ohjataan mobiilisovelluksella, josta voit tarkistaa tilanteen milloin tahansa myös itse. Sovelluksesta näet sähkölaitteiden sekä ovien ja ikkunoiden tilanteen lisäksi esimerkiksi sen, ovatko lapset jo tulleet koulusta kotiin. Voit myös valvoa kodin ilmankosteutta ja lämpötilaa.
Tänä päivänä kotihälytin ei siis ole enää pelkkä murtohälytin vaan siinä on käteviä älykotiominaisuuksia.
Kotihälytin havaitsee vesivuodon
Kun koti on tyhjillään, tukkoon jumahtanut putkisto tai vettä valuttava hana voi aiheuttaa paljon vahinkoa ennen kuin tuhot havaitaan. Vesivuoto onkin tyypillisin vahinko, joka on sattunut suomalaisille heidän ollessaan poissa kotoa. Aina vesivuotoa ei huomata riittävän nopeasti edes kotona ollessa. Harva kun muistaa kurkkia esimerkiksi keittiön kaapiston alle säännöllisesti varmistaakseen, että putkien liitokset ovat kunnossa.
Kotihälyttimeen kytkettävä vuotovahti on erinomainen keino suojautua vesivahinkoja vastaan ja välttyä kalliilta ja vaivalloisilta remonteilta. Vuotovahti on pieni, langaton laite, joka on helppo laittaa vahtimaan esimerkiksi pyykin- tai astianpesukoneen hanaa ja putkia. Laite hälyttää heti, jos se havaitsee vettä – vuoto havaitaan sen ansiosta jo ensimmäisestä pisarasta.
Tulipalon syttyessä kotihälytin hälyttää apua paikalle
Kun kotihälytin on kytketty hälytyskeskuksen valvontaan, apu on aina lähellä. Valvottu hälytin viestittää hälytyskeskukseen heti, jos hälytys laukeaa, ja hälytyskeskuksessa päivystäjä välittää tarvittavaa apua paikalle. He myös ohjeistavat toimimaan oikealla tavalla, jos kotona on tulipalon syttyessä väkeä paikalla. Neuvot voivat olla kullan arvoisia, koska hädän hetkellä moni menee paniikkiin eikä osaa toimia järkevästi ja oikein.
Palo havaitaan ja siihen reagoidaan nopeasti myös silloin, jos palo syttyy kotiväen ollessa poissa, sillä hälytyskeskuspäivystäjät ovat töissä kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. Ilman hälytintä tulipalo saatetaan havaita vasta sitten, kun on jo aivan liian myöhäistä.
Kotihälytin tuo suojaa murtoja vastaan
Murtokoplat ja satunnaiset varkaat iskevät mieluiten sellaisiin kohteisiin, joissa he eivät jää helposti kiinni. Kotihälytin ehkäisee murtoja, kun siihen kuuluvat varoitustarrat ja -kyltit ovat näkyvästi esillä kodin ulkopuolella: varkaat tunnistavat luotettavan yrityksen kyltit eivätkä usein halua ottaa tarpeetonta riskiä.
Niin sanottujen ovi- ja ikkunavahtien ansiosta kotihälytin havaitsee murtoyrityksen jo varhaisessa vaiheessa. Nämä oviin ja ikkunoihin asennettavat langattomat ilmaisimet rekisteröivät murtamisesta aiheutuvan tärinän, jolloin hälytys laukeaa. Myös sabotointiyritykset laukaisevat hälytyksen. Kun hälytys laukeaa, hälytyskeskuspäivystäjä ryhtyy heti toimiin ja välittää apua paikalle.
Sireenin huutaessa varkailla ei ole työrauhaa, ja puhekeskuksesta kuuluvien hälytyskeskuspäivystäjän varoitusten myötä he pyrkivät poistumaan nopeasti. Mitä nopeammin varkaat poistuvat, sitä vähemmän vahinkoa he ehtivät aiheuttaa.