Suhteet naapureihin voivat vaikuttaa paljon siihen, miten hyvin kotona viihtyy ja tuntuuko olo omassa kodissa turvalliselta. Sanotaan, että naapureita ei voi valita. Tämä voi usein pitää paikkaansa, mutta onneksi voi valita tutustuvansa heihin!
Sujuvatko rivitalon pihatyöt hyvässä yhteishengessä vuorolistan mukaan vai harmittaako pari viikkoa villinä rehottava nurmikko? Onko naapurisi elämänrytmi aivan erilainen kuin omasi vai asuttaako viereistä tonttia luottoystävä, jonka kanssa voi istua parantamassa maailmaa piha-aidan molemmin puolin?
Naapurisopu voi olla joskus kiven alla
Kerrostalokyttääjää ei kannata taklata klassisella heippa-lapulla alaovella, vaan tekemällä rohkeasti aloitteen tutustumiseen. Ties vaikka taustalla olisi yksinäisyyttä ja kaipuuta mukaan naapuruston hyvään meininkiin.
Kerrostaloissa naapureiden kesken aiheutuu useimmiten kiistaa siitä, jos elämänrytmit tai -tavat ovat aivan erilaisia. Hyvällä tuurilla parveketupakoinnista tai häiritsevästä metelöinnistä pääse sopuun puhumalla. Hankala asia on ainakin paljon helpompi ottaa puheeksi tai satunnaiset kekkerit seinän takana on helpompi sietää, kun naapuri on tuttu.
Omakotitaloissa erilaiset elämänrytmit eivät ehkä saa niin paljon painoarvoa, mutta naapurisuhteita voi nyppiä erilainen käsitys pihan hoitamisesta tai kiinteistön rajoista. Omakotitalon rajariitaa ei toivottavasti tarvitse ratkaista raastuvassa, vaan keskustelemalla yhdessä siitä, mistä vanhat ja totutut kulkutiet menivät ennen ja mistä ne voivat mennä jatkossa – kaikille pitäisi riittää tilaa ja omaa rauhaa.
Viihtyminen omalla tai yhteisellä pihalla on helpompaa, jos naapuri antaa tarvittaessa rauhaa rennon moikkaamisen jälkeen tai jää juttukaveriksi molemmille sopivalla hetkellä.
Riko jää naapurin kanssa: kolme kikkaa
1) Moikkaa iloisesti
Moikkaa aina rappukäytävässä tai pihalla – jos jäät vaille vastausta, toista tervehdys silti hyväntuulisesti. Jonain päivänä voit saada yhtä iloisen vastauksen!
2) Hankkiudu juttusille aina kun voit
Jää juttelemaan taloyhtiön yhtiökokouksessa tai osuessanne samaan aikaan postilaatikolle. Keksi jutun juurta lasten leikkiessä hiekkalaatikolla, ihastele naapurin herttaista koiraa tai opasta uutta asukasta tutustumaan asuinalueeseen tai taloyhtiön tapoihin. Tarjoa naapurille vaikkapa omenia oman pihapuusi ylituotannosta.
2) Järjestä yhteistä toimintaa
Järjestä pihatalkoot, inspiroi naapurustoa osallistumaan ravintolapäivään tai siivouspäivään tai ehdota yhteistä pihajuhlaa. Ja ennen kaikkea osallistu silloin, kun joku muu järjestää jotakin. Tarjoilut voi saada kasaan taloyhtiön tuella tai nyyttikestimeiningillä. Samalla kun haravoi, istuttaa tai kylvää lisää nurmikkoa saa huomaamatta juteltua helposti uusien ihmisten kanssa. Ravintolapäivänä naapureilla on luonteva syy tulla luoksesi samoin kuin siivouspäivän kotikirppikselle.
Hyvä yhteishenki naapurustossa parantaa kotien turvallisuutta
Kodin turvajärjestelmiä toimittavan Verisuren teettämässä kyselytutkimuksessa 65 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että naapureiden valppaus vähentää riskiä sille, että kotiin murtaudutaan. Omakotitalossa asuvista jopa yli 70 prosenttia oli tätä mieltä.
Jos naapurit ovat tuttuja, he todennäköisesti tunnistavat, liikkuuko pihapiirissäsi perheenjäseniä, kenen lapset pihalla leikkivät, tai kuljeskeleeko seudulla vieraita ihmisiä. Läheiselle naapurille on luontevaa mainita, jos on lähdössä reissuun.
Monet kokevat asuinalueensa turvalliseksi, mutta tuntevat silti eri syistä turvattomuutta ollessaan yksin kotona. Kyselytutkimuksen perusteella lähes puolet ei osaa nimetä syytä turvattomuuden tunteelle, mutta noin joka kolmas pelkää asuntomurtoa. Lue lisää Verisuren kyselytutkimuksen tuloksista ja katso, miten turvalliseksi asuinalueet koettiin eri puolilla Suomea.
Naapuria on kätevintä pyytää pitämään kotia silmällä oman poissaolon, kuten matkan aikana ja vaikka hakemaan postin laatikosta. Naapurikaan ei tietysti voi olla valppaana yötä päivää tai olla vastuussa siitä, mitä kodissasi tapahtuu. Hälytysjärjestelmän avulla pystyt suojaamaan kotiasi murtojen lisäksi sisätiloista alkavilta tulipaloilta tai vesivahingoilta. Tutustu ja testaa laskurilla, millainen hälytysjärjestelmä kotiisi sopii.
Tiesitkö? Eurooppalaista naapurien päivää juhlitaan joka vuosi
Eurooppalaista naapuripäivää (European Neighbours’ Day) vietetään aina toukokuun viimeisenä perjantaina. Päivän viettäminen on lähtenyt liikkeelle Pariisista ja se on levinnyt ympäri maailmaa jo yli 50 maahan.
Tarkoituksena on tutustua naapureihin mukava yhdessäolon merkeissä. Tapahtuma on saanut inspiraationsa siitä hämmentävästä havainnosta, että nykyään on monesti helpompi olla tekemisissä eri puolella maailmaa asuvan ystävän kanssa kuin tervehtiä naapuria.
Naapurustojen turvallisuus ja työskentely yhteishengen parantamiseksi on tärkeää, etteivät asuinalueet eriarvoistu tai eristäydy. Naapuripäivä innostaa myös kulttuurien väliseen kohtaamiseen. Euroopan parlamentti on tapahtuman suojelija. Tutustu Naapuripäivän verkkosivustoon.