Ajatus vappumunkeista saa veden kielelle, mutta munkkien paiston kanssa on oltava tarkkana. Paistorasva on kiehuvan kuumaa, ja leipurin on hyvä ottaa huomioon muutama asia, jotta munkkien paistaminen on paloturvallista ja lopputulos herkullinen. Näillä kuudella vinkillä paistat vappumunkit helposti ja turvallisesti.
1. Varmista, että keittiössä on turvallista
Älä päästä lapsia tai lemmikkejä keittiöön munkkien paiston ajaksi. Rasvaa saattaa tiristä tai räiskyä ulos kattilasta, ja roiskeet voivat aiheuttaa palovammoja. Pahimmillaan lapsi tai lemmikki voi pudottaa kattilan.
2. Älä käytä liesituuletinta, kun paistat munkkeja
Jos paistaminen aiheuttaa rasvapalon ja liekit osuvat liesituulettimeen, voi palo levitä keittiössä ja sen myötä asunnossa nopeasti.
3. Valitse oikea kattila ja munkinpaistorasva
Kiinnitä huomiota oikeanlaisen kattilan valitsemiseen. Kattilan tulee olla syvä, paksupohjainen ja kestävä. Valurautainen pata on turvallisin vaihtoehto munkkien paistoon, mutta voit käyttää myös alumiini- tai teräskattilaa. Jos peset kattilan ennen käyttöä, kuivaa se huolella, sillä paistorasvaan ei saa sekoittua pisaraakaan vettä.
Jos käytät kattilaa, jossa on kahva, muista pitää kahva jatkuvasti lieden tai seinän puolella, jotta et erehdyksessä kaada kattilaa kyynärpäällä tai kädellä alas munkkeja tehdessäsi.
Kookosrasva pitää munkit kuohkeina
Paras munkinpaistorasva on kookosrasva. Se pitää munkit kuohkeina, koska se ei koostumuksensa ansiosta imeydy niin helposti taikinaan. Myös munkinpaistorasvan nimellä myytävä rasva, rypsiöljy ja auringonkukkaöljy sopivat munkkien paistamiseen, kun taas oliiviöljy ei sovi. Käytä uppopaistamiseen aina 100 prosenttista rasvaa.
4. Valmistaudu tukahduttamaan rasvapalo
Rasvapaloa ei saa koskaan sammuttaa vedellä! Jos palavaan rasvaan pääsee yhtään vettä, rasvapalo pahenee. Valmistaudu sammuttamaan mahdollinen rasvapalo tukahduttamalla. Rasvapalon voi tukahduttaa kattilan kannella tai sammutuspeitteellä, joka on hyvä olla käden ulottuvilla.
Jos käytät kattilan kantta mahdollisen rasvapalon ehkäisyyn, varmista, että kansi on tiivis ja sulkee kattilan täysin. Älä yritä tukahduttaa rasvapaloa herkästi syttyvällä materiaalilla, kuten ohuella, paloa kestämättömällä patakintaalla tai rätillä.
5. Kuumenna ja annostele oikea määrä rasvaa
Tarvitsemasi rasvan määrä riippuu kattilan koosta sekä tekemiesi munkkien määrästä. Älä kaada kattilaa liian täyteen rasvaa. Liian täysi kattila tirisee helpommin yli, eikä liika rasva paranna munkkien makua. Öljyä olisi hyvä olla kattilan tai valurautapadan pohjalla noin neljä senttiä, eli öljyä kuluu tavallisesti litran verran.
Lämmitä rasva 180-asteiseksi. Voit testata sopivan lämpötilan joko paistolämpömittarilla tai annostelemalla kattilaan varovaisesti pienen määrän taikinaa. Jos taikina ruskistuu nopeasti sopivan väriseksi ja makuiseksi, on rasva tarpeeksi lämmintä. Jos rasva alkaa savuta, on rasva liian kuumaa.
6. Käsittele rasvaa varoen
Käytä munkkien paistamiseen paistinlastaa, jossa on pitkä varsi. Paista munkit yksi puoli kerrallaan, ja käännä niitä varovasti paistinlastalla. Siirrä laakea lautanen mahdollisimman lähelle kattilaa, jotta rasvaa ei pääse tippumaan paistinlastalta käsivarsille, jaloille tai lattialle. Peitä käsivarret ja varo, ettei paistorasvaa pääse roiskumaan esimerkiksi kaulan alueelle – pysy siis tarpeeksi kaukana paistokattilasta. Älä paista liian montaa munkkia samanaikaisesti. Munkit kypsyvät paremmin, kun niitä on vähemmän, ja niiden siirtäminen on myös helpompaa.
Älä jätä paistokattilaa yksin
Älä jätä kattilaa tai pannua hetkeksikään ilman valvontaa niin kauan, kun paistorasva kiehuu tai on kuumaa. Kun olet paistanut munkit, laita hella pois päältä, siirrä kattila varovasti pois hellalta ja anna paistorasvan viilentyä rauhassa. Kuumalle liedelle unohtunut rasvakattila on iso paloturvallisuusriski.
Hävitä rasva oikein tai säästä seuraavaan käyttökertaan
Älä kaada paistorasvaa viemäriin vaan hävitä se sekajätteeseen, kun rasva on kokonaan viilentynyt. Rasvan voi käyttää myös uudelleen. Siivilöi pois taikinan rippeet, ja säilytä rasva hyvin suljetussa astiassa viileässä ja valolta suojattuna.
Kertaa vielä videolta ohjeet tulipalon alkusammutukseen:
Videolla kerrotaan tavallisimmista tulipalojen syttymissyistä ja alkusammutukseen tarvittavista välineistä. Sammutuspeite on hyvä kiinnittää keskeiselle paikalle esimerkiksi keittiöön, josta se on helppo napata käyttöön ja tukahduttaa rasvapalo.
Sammuttamista tulee jatkaa, kunnes tuli on tukahdutettu kokonaan. Jos ensisammutus ei auta, poistu huoneesta nopeasti ja sulje kaikki ovet ja ikkunat. Soita hätänumeroon, ja kerro mitä on tapahtunut.
Katso vinkit kodin alkusammutukseen ja muita kodin turvallisuutta koskevia videoita.
Tutustu, miten sarjaan kytketyt palovaroittimet parantavat kodin turvallisuutta.
Artikkelikuva vappumunkeista: Päivi Niemi/Vastavalo.fi.