Suomessa murtaudutaan jonkun asuntoon noin joka kolmas tunti. Vuosittain tehtävien asuntomurtojen määrä on viime vuosina vaihdellut noin 2400–3100 murron välissä. Murtohälytin on tehokas keino ehkäistä murtoja ja pienentää vahinkoja, jos varkaat hälyttimestä huolimatta murtautuvat asuntoon.
Tiesitkö, että Suomessa murtaudutaan jonkun asuntoon noin joka kolmas tunti? Usein ajatellaan, että murtoja tehdään vapaa-ajan asuntoihin ja kesämökeille, omakotitaloihin ja kellarikomeroihin. Murtoja tehdään kuitenkin yhtä lailla kerrostaloasuntoihin. Murtohälytin on hyvä keino ehkäistä murtoja.
Kesällä 2018 uutisoitiin, kuinka murtoja oli ennätyksellisen paljon. Murtojen määrä vaihtelee jonkin verran vuosittain. Viime vuosina määrä on ollut 2400 ja 3100 välillä per vuosi.
Vastoin yleistä luuloa murtovarkaat liikkuvat usein päivällä, kun asukkaat ovat poissa kotoa. Varkaat saavat puuhastella rauhassa, kun aikuiset ovat töissä ja lapset hoidossa tai koulussa. Yöllä asukkaiden nukkuessa tehtyjä murtoja on harvemmin. Varkaat eivät tarvitse murtopuuhiensa suojaksi pimeyttä.
Suosittu väylä sisään on pientaloissa takapihan ovi tai etuovi, harvemmin ikkuna, vaikka sitäkin tapahtuu. Kerrostaloasuntoihin murtaudutaan useimmiten ovesta.
Murtohälytin ehkäisee murtoja, sillä varkaat iskevät mieluummin pienen riskin kohteisiin
Asuntomurto voi jättää pysyvän jäljen: enemmistö murron kokeneista kokee kotinsa sen jälkeen turvattomaksi, ja osalle tämä tunne jää jopa pysyvästi. Usein kodin turvallisuustoimien lisääminen, kuten turvalukon hankkiminen tai murtohälyttimen asentaminen voi parantaa mielenrauhaa.
Murtohälytin ehkäisee murtoja, sillä varkaat pyrkivät iskemään kohteisiin, joissa riskit ovat vähäisiä. Murtohälyttimestä kertovat tarrat ja kyltit asunnon ulkopuolella viestivät, että on parempi valita joku toinen kohde.
Murtohälyttimen asentamisen lisäksi murtoja voi ehkäistä pitämällä koti asutun näköisenä. Valoja voi asettaa syttymään päälle ja pois esimerkiksi älypistorasioiden avulla ja luoda näin mielikuvan, että asukkaat olisivat kotona, vaikka tosiasiassa talon väki olisi matkoilla tai iltatöissä. Älypistorasian avulla päälle voi laittaa valojen lisäksi esimerkiksi radion tai television.
Murtohälytin auttaa karkottamaan varkaat ja pienentämään vahinkoja
Varkaiden tavoitteena on kerätä varastettavan arvoiset tavarat mahdollisimman nopeasti ja huomaamattomasti ja poistua sen jälkeen paikalta huomiota herättämättä.
Kun asunnossa on murtohälytin, hälytyksen aiheuttama kova ääni on omiaan karkottamaan varkaat heti ovelta, sillä he eivät kaipaa ylimääräistä huomiota ja naapurit tai ohikulkijat voivat kuulla sireenin äänen. Mitä nopeammin varkaat poistuvat, sitä vähemmän he ehtivät aiheuttaa vahinkoa.
Hälytyskeskuksen valvontaan liitetty murtohälytin ei jätä asioita ohikulkijoiden tai naapurien valppauden varaan vaan välittää tiedon hälytyksestä päivystävään hälytyskeskukseen, josta välitetään heti paikalle apua. Näin murto ei jää huomaamatta, vaikka lähistöllä ei olisi ketään tai varas yrittäisi sabotoida murtohälytintä: sabotaasiyritykset laukaisevat hälytyksen.
Varkailla ei myöskään ole erityistä kiinnostusta tallentua murtohälyttimen kameroiden kuviin, joten murtohälyttimellä varustettu asunto on heille epämieluisa kohde.