Yksinolo kotona voi varsinkin syksyn pimeiden iltojen myötä tuntua epämukavalta. Omakotitalossa olevaa voi pelottaa lähiympäristön tai pihan rapina ja kohina, kerrostalossa rappukäytävästä tai viereisestä asunnosta kuuluvat askeleet. Yksinolo voi pelottaa, vaikka pelolle ei tosiasiassa olisi mitään aihetta: mielikuvitus ruokkii usein itse itseään ja saa mielen kuvittelemaan pahimpia mahdollisia vaihtoehtoja. Tässä artikkelissa esittelemme keinoja käsitellä yksinoloon liittyvää levottomuutta ja annamme käytännön vinkkejä, joilla voit parantaa turvallisuuden tunnetta yksin ollessa.

Yksinoloon kannattaa totutella

Jos yksinolo kotona tuntuu turvattomalta, kannattaa pohdiskella, mistä turvattomuuden tunne johtuu. Onko turvattomuuden tunne perusteltua ja järkevää, vai onko pelko ja levottomuus itseaiheutettua? Usein turvattomuuden tunteessa on pohjimmiltaan kyse omasta olosta. Mieti, mikä tilanteessa aiheuttaa levottomuutta. Pelkäätkö esimerkiksi murtovarkaita vai huolestuttaako kaatosade tai myrsky? Mitä tarkemmin osaat nimetä huolesi, sitä tarkemmin voit varautua siihen ja varmistaa, ettei mitään pahaa pääse sattumaan.

Moni ei ole tottunut nukkumaan ilman puolisoa, perhettä tai kämppäkaveria, ja tällöin turvattomuus saattaa johtua kokemattomuudesta. Silloin on hyvä muistaa, että pieni jännitys tai levottomuus on normaalia, eikä siihen liity todellista vaaraa. Yksinolosta johtuva levottomuus kannattaa käsitellä rationaalisesti. Pieneen levottomuuteen voi totutella, ja sitä voi oppia sietämään.

Jos päähäsi tulee ahdistava tai pelottava ajatus, mieti, perustuuko se todellisuuteen. Jännitys ja pelko voivat saada mielen laukkaamaan, ja mieli voi piirtää pienistä ja viattomistakin äänistä pelottavia uhkakuvia. Jos pelko iskee, hyväksy tunne, mutta muista, että ajatukset eivät aina perustu todellisuuteen. Käsittele ja hyväksy pelontunne, ja pyri sitten tietoisesti siirtämään ajatuksesi muualle.

Jos olosi on levoton yksin kotona, kokeile näitä vinkkejä:

Teknologia parantaa turvallisuutta yksin ollessa

Esimerkiksi oman tai naapurin asunnon murto tai murtoyritys voi jättää pitkään kestävän turvattomuuden tunteen. Jos alue tuntuu rauhattomalta ja lähialueella on esiintynyt levottomuuksia, on turvattomuuden tunne myös ymmärrettävä. Murtovarasliigat suosivat tyhjiä asuntoja, ja jos kotonasi on murtohälytysjärjestelmä ja asianmukaiset varoitustarrat, lasket murron todennäköisyyttä ja hälvennät samalla pelkoa.

Nykyaikaiseen murtohälytysjärjestelmään kuuluu asuntoon asennettava ovi- ja ikkunavahti, jossa on tärinäilmaisin. Tärinäilmaisin havaitsee murtautumisyrityksen ja laukaisee hälytyksen jo yrityksen aikana. Erityisesti lapsia ja varttuneempia varten kannattaa harkita turvapainikkeen hankkimista kotiin. Turvapainikkeen avulla lapsi saa helposti yhteyden hälytyskeskukseen hätätilanteessa.