Valvontakameran hankkiminen on hyvä keino parantaa kodin turvallisuutta. Valvontakamera ehkäisee rikoksia, sillä murtovarkaat välttelevät asuntoja, joissa on valvontakamerat ja niistä kertovat kyltit. Toisaalta kamerasta on apua rikosten selvittämisessä ja kodin jatkuvassa valvonnassa. Valvontakameran hankkimisessa kannattaa ottaa huomioon muutamia asioita turvallisuuteen ja yksityisyydensuojaan liittyen.

Valvontakameraa hankkiessa on erityisen tärkeää tarkastella, mihin kamera lähettää kuvaa ja mitä kameran välittämillä tiedoilla tehdään, jotta valvontakameran hankkimisesta on varmasti hyötyä. Mieti siis, mitä tarkoitusta varten ensisijaisesti haluat valvontakameran. Muista myös noudattaa lakia ja säädöksiä.

Mitä laki sanoo valvontakameroista?

Rikoslain 24. luvussa käsitellään yksityisyyden, rauhan ja kunnian loukkaamista ja luvun kuudennessa pykälässä salakatselua. Lain mukaan teknisellä laitteella ei saa oikeudettomasti katsella tai kuvata kotirauhan piirissä olevia henkilöitä heidän yksityisyyttään loukaten.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kun alue kuuluu oman kotirauhasi piiriin, valvontakameran käyttö on sallittua. Saat kuvata omaa asuntoasi ja omaa pihapiiriäsi tai tonttiasi, mutta et naapureitasi tai esimerkiksi heidän vieraitaan. Et saa myöskään kuvata oman kotirauhasi piirissä salaa esimerkiksi omia vieraitasi. Tämä salakatselu ei päde murtovarkaisiin, sillä kuvaaminen on sallittua, jos henkilö oleskelee tilassa laittomasti.

Suomessa yksityisyydensuoja on korkea eikä omaakaan kotia saa valvoa kameroilla salaa eli ilman ilmoitusta kameravalvonnasta. Laita kyltit ja muut ilmoitukset valvontakameroista selvästi nähtäville. Tieto kameroista ja suostumus kuvaamiselle ovat edellytyksiä kuvauksen laillisuudelle. Kun ulko-ovessa on asianmukainen merkintä valvontajärjestelmästä, kuvaamisessa ei ole ongelmaa.

Mitä tarkoitusta varten valvontakamera?

Ennen valvontakameran hankintaa on hyvä miettiä tarkkaan, mitä tarkoitusta varten kamera ensisijaisesti halutaan. Haluatko tarkkailla kotona yksin olevaa lemmikkiä? Haluatko muuten vain aika ajoin tarkistaa, että kotona on kaikki hyvin? Haluatko, että murto- tai tulipalotilanteessa saat asiasta tiedon ja apua paikalle nopeasti?

Tyypillisesti mielikuva valvontakamerasta liittyy asuntomurtojen ja luvattoman tunkeutumisen ehkäisyyn, mutta kameravalvonnalla on kodeissa muitakin hyötyjä:

Kodin hälytysjärjestelmän avulla on mahdollista ottaa itse valokuvia kodista, jossa vain lemmikki on paikalla ja hälytykset päällä. Saatavilla on jopa täysin pimeässä toimivia kameroita, mikä on etenkin Suomen pimeän syksyn ja talven aikaan erityisen tärkeää. Hälytysjärjestelmän päätarkoitus on kuitenkin parantaa kodin turvallisuutta, mistä syystä se tarjoaa paljon muutakin kuin vain kameravalvontaa: se havaitsee murtoyrityksen ja tulipalon ja lähettää tiedon hätätilanteesta hälytyskeskuspäivystäjälle käsiteltäväksi.

Tallentaako valvontakamera?

Kameravalvonta toteutetaan siihen suunnitellulla valvontakameralla, joka kuvaa joko jatkuvaa kuvaa tai käynnistyy hälytyksen sattuessa. Itsekseen kuvaava valvontakamera, joka ei tallenna mitään, on melko hyödytön, ellei kukaan ole jatkuvasti valvomassa kameraa. Tauoton kameran vahtiminen puolestaan on käytännössä mahdotonta.

Myös omatoiminen, välitön reagointi tallentavan valvontakameran kuviin kaikissa tilanteissa on mahdotonta. Kun valvontakameran tarkoituksena on lisätä kodin turvallisuutta, kannattaakin harkita ammattimaisesti valvottua kamerajärjestelmää.

Mihin valvontakameran tallenne menee ja kuka sitä katsoo?

Tallentava valvontakamera voi mallista riippuen säilyttää tallenteita esimerkiksi muistikortilla tai toimittaa ne pilvipalveluun, puhelimeesi tai sähköpostiisi. Valvontakameran valinnassa kannattaa varmistua siitä, että yksityisyytesi on varmasti turvassa eikä kameraa tai sen tallenteita voi hakkeroida.

Verisuren hälytysjärjestelmässä valvontakamerana toimii kamerailmaisin, johon on yhdistetty liiketunnistin. Järjestelmään on kytketty myös paloturva, sillä sen tarkoituksena on lisätä kodin kokonaisvaltaista turvallisuutta.

Jos hälytysjärjestelmän kamera havaitsee liikettä tai palovaroitin savua, hälytys laukeaa. Hälytystilanteessa kamera ottaa valokuvia, jotka se välittää yrityksen omaan hälytyskeskukseen salatun yhteyden kautta. Kamera ei siis kuvaa jatkuvasti vaan ainoastaan hälytyksen lauettua, minkä ansiosta yksityisyys on turvattu. Hälytyskeskuksessa jokaisesta kuvien katsomisesta jää merkintä ja kuvia säilytetään vain tietty aika, minkä jälkeen ne tuhotaan.

Valvotussa hälytysjärjestelmässä on sekin hyvä puoli, että kamera ottaa kuvia vain hätätilanteessa. Kotona ei siis tarvitse olla jatkuvasti valvovan silmän alla ja pelätä yksityisyyden vaarantumista. Hälytyskeskuspäivystäjät eivät voi käynnistää kameroita omin päin vaan ne aktivoituvat ainoastaan hälytystilanteissa.