Ottaako siitepölykausi koville? Mietitkö, miten kodin ilmanlaatua voisi parantaa? Kokeile näitä 11 vinkkiä sisäilman parantamiseen kotikonstein!

Kodin huono sisäilma voi pahentaa allergiaoireita ja pitkittää nuhaa. Kotona oleminen voi olla ikävää, kun sisäilma aiheuttaa oireita kuten päänsärkyä, huonovointisuutta, väsymystä ja hengitystieoireita. Erityisesti keväisin asuntojen sisäilma voi huonontua, jos katupöly, siitepöly ja muut ulkoilman epäpuhtaudet pääsevät kulkeutumaan asuntoon. Myös liian kylmä tai kuuma huonelämpötila ja liian korkea tai alhainen suhteellinen ilmankosteus huonontavat kodin sisäilman laatua.

1. Tuuleta säännöllisesti

Tuuletus poistaa asunnosta hiilidioksidia ja tekee ilmasta raikkaampaa. Suosi kuitenkin pikaista läpivetotuuletusta, äläkä tuuleta yli puolta tuntia kerrallaan. Etenkin keväisin ikkunoita ei kannata pitää auki liian pitkiä aikoja, tai siitepöly ja katupöly pääsevät leviämään asuntoon ja voivat aiheuttaa ikäviä oireita, kuten yskää ja silmien kutinaa.

Erityisesti makuuhuoneen ikkuna kannattaa pitää kiinni siitepölykaudella, jos allergiat vaivaavat. Jos asunnon lähellä on liikennettä tai työmaita, kannattaa tuuletus tehdä ajankohtana, jolloin epäpuhtauksia on todennäköisesti sisäilmassa vähemmän, eli illalla tai viikonloppuna.

2. Vältä pölyä

Suosi sisustuksessa helposti pyyhittäviä pintoja ja materiaaleja, jotka eivät pölyynny helposti. Imuroi lattiat ja portaat, ja pyyhi tasojen ja laatikostojen pölyt säännöllisesti mikrokuituliinalla. Kiinnitä huomiota erityisesti vaikeapääsyisiin paikkoihin ja pyyhi säännöllisesti pölyt esimerkiksi kattolamppujen ja kaappien päältä, alta ja takaa.

Puistele myös verhot, tamppaa matot ja tuuleta muut kodintekstiilit. Muista pyyhkiä pölyt johdoista – pölyinen pistorasia on paloturvallisuusriski. Vaihda vuodevaatteet etenkin siitepölykaudella usein. Mankelointi vähentää vuodevaatteista irtoavaa pölyä.

3. Panosta hyvään ilmanvaihtoon

Tarkista säännöllisesti, että ilmanvaihto toimii, ja että korvausilmaventtiili sekä poistoilmaventtiili toimivat ja suodattimet eivät ole tukossa. Korvausilmaventtiili tuo raikasta ilmaa sisään, ja poistoilmaventtiili puolestaan vie ilman epäpuhtauksia pois asunnosta.

Jos ikkunoiden sisäpinnat huurtuvat, asunnon ilmanvaihto ei toimi kunnolla, tai asunnon sisäilma on liian kosteaa.

4. Hanki hiukkassuodatin

Jos esimerkiksi siitepöly aiheuttaa joka kevät jatkuvia allergiaoireita, harkitse tuloilman hiukkassuodatusta, jos käytössäsi on koneellinen ilmanvaihto. Hiukkassuodattimen voi asentaa myös ulkoilmaventtiileihin.

Hiukkassuodatin tai allergeenisuodatin kerää pienimmät epäpuhtaudet ilmasta ja voi auttaa erityisesti allergia- tai yliherkkyysoireisiin. Korvausilmaventtiilin suodatin kannattaa tarkastaa säännöllisesti tukosten varalta, ja se kannattaa vaihtaa muutaman kerran vuodessa.

5. Tarkkaile kosteusvaurion merkkejä

Jos yksi tai useampi asukas oireilee asunnossa jatkuvasti, mutta oireet poistuvat ulos tai muihin asuntoihin mentäessä, voi asunnossa olla kosteusvaurio. Kosteusvauriota kannatta epäillä, jos asunnon tapetit, maalit ja muovimatot lohkeilevat, ja parketit ja muut materiaalit tummuvat. Kosteusvaurion tunnistaa myös ummehtuneesta hajusta.

Kosteusvaurio voi aiheuttaa terveydelle vaarallisen sisäilmaongelman. Kosteusvauriot aiheuttavat usein silmien ja limakalvojen ärsytystä, kurkkukipua, yskää ja nuhaa. Kosteusvaurioita voi estää hankkimalla vuotovahdin, joka hälyttää heti, kun kosteutta on siellä, missä sitä ei pitäisi olla.

6. Älä tupakoi

Älä polta asunnossa tupakkaa, ja sulje ikkunat, jos tupakansavua kantautuu jaetulta parvekkeelta tai pihalta.

Vältä myös kynttilöiden ja suitsukkeiden polttamista. Kynttilöiden ja suitsukkeiden orgaaniset yhdisteet heikentävät ilmanlaatua.

7. Testaa eläinallergiat

Yleisimmät kodin allergiaoireita aiheuttavat lemmikit ovat kissat, koirat, jyrsijät, akvaariot ja terraariot sekä häkkilinnut. Moni ei tule ajatelleeksi eläinallergiaa, vaan olettaa kotona ilmenevän allergiaoireiden johtuvan esimerkiksi homeesta.

Ennen homekartoitusta kannattaa kuitenkin selvittää, johtuvatko allergiset oireet kuten silmien ärsytys, nenäoireet, iho-oireet tai astma perheen lemmikeistä. Allergiaa ja oireita voivat aiheuttaa myös lemmikkien ruuat, kuivikkeet ja eritteet.

8. Kiinnitä huomiota huoneenlämpöön

Älä pidä huoneenlämpöä liian korkealla. Sopiva sisälämpötila on 21 astetta, makuuhuoneessa muutaman asteen vähemmän. Liian korkea lämpötila tekee sisäilmasta kuivaa ja ilma tuntuu tunkkaiselta. Etenkin talvella liian lämmin huoneilma voi aiheuttaa kuivuuden tunnetta ja hengitystieoireilua.

Motivan mukaan lämpötilan lasku 24 asteesta 21 asteeseen vähentää sisäilmaoireiden määrää kolmasosalla. Lämpötilaa ei kuitenkaan kannata pudottaa kerralla useita asteita, vaan noin puoli astetta tai asteen viikossa, kunnes lämpötila on suositusten mukainen. Liian viileä lämpötila voi aiheuttaa nuhan oireita, kuten kurkkukipua ja nenän vuotoa, ja nostaa infektioriskiä.

9. Varmista sopiva ilmankosteus

Jos asunnon lämpötila on korkea, ilmankosteus kärsii. Liian kuiva sisäilma voi ärsyttää hengitysteitä, limakalvoja ja ihoa. Kuiva ilma voi myös pahentaa astman oireita. Ilmankostutin auttaa ylläpitämään kodin oikeaa kosteustasapainoa etenkin talvella, jolloin lämmitys kuivattaa ilmaa.

Kuiva ilma voi tuntua viileämmältä kuin kostea, joten ennen kuin nostat lämpötilaa, varmista että asunnon kosteustasapaino on oikea. Sisäilma ei saa olla liian kosteaakaan, sillä liian korkea suhteellinen kosteus voi aiheuttaa home- ja kosteusvaurioita, joista voi seurata terveysongelmia. Talvella sopiva sisäilman suhteellinen kosteusaste on 20–40 prosenttia, kesällä 50–70 prosenttia.

Kodin lämpötilaa ja ilmankosteutta on mahdollista seurata etänä mobiilisovelluksen avulla. Voit asettaa raja-arvot sekä ilman lämpötilalle että kosteudelle, ja saat tiedon, jos raja-arvot ylittyvät. Tämä onnistuu kosteusvahdin avulla. Jos sinulla on Panasonicin ilmalämpöpumppu, myös kodin lämpötilan säätäminen etänä mobiilisovelluksella voi olla mahdollista. Tutustu lämmityksen etäohjaukseen.

10. Hanki huonekasveja

Huonekasvit paitsi lisäävät asumismukavuutta, myös tuottavat happea ja kuluttavat hiilidioksidia, ja joidenkin tutkimusten mukaan ne parantavat sisäilman laatua. Toisaalta osa huonekasveista voi aiheuttaa allergisia oireita, joten älä osta mitä tahansa huonekasveja.

Esimerkiksi palmuja, kultaköynnöksiä ja sulkasaniaisia pidetään tehokkaina ilmanpuhdistajina, ja kultaköynnöksen ja rönsyliljan uskotaan alentavan formaldehydin määrää ilmassa. Kasvit myös haihduttavat huoneilmaan kasveluvesien vesihöyryjä ja kosteuttavat näin sisäilmaa. Muista pyyhkiä myös huonekasvien pölyt säännöllisesti.

11. Puistele ulkovaatteet

Etenkin siitepöly kantautuu sisään asuinhuoneistoihin paitsi ikkunoiden läpi, myös vaatteiden mukana. Älä siis tuuleta vaatteita ulkona pahimman siitepölykauden aikana. Varistele ulkovaatteet, piknikhuovat ja huivit huolellisesti ennen sisälle tuloa. Huomioi myös, että lemmikkien mukana sisäilmaan kantautuu epäpuhtauksia – harjaa siis erityisen karvaiset perheenjäsenet ulkona ennen asuntoon saapumista.

Tutustu, miten saat kodistasi älykodin muun muassa lämpötilan ja kosteusprosentin etäseurantaa varten.

Artikkelikuva:
Allergiaoireet saavat aivastelemaan. Kuva: iStock/Antonio Guillem.