Vesivahinko olisi usein kokonaan vältettävissä. Elämässä kuitenkin sattuu vahinkoja ja silloin on oleellista huomata tilanne ajoissa ja minimoida seuraukset.

Vesivahinko voi tapahtua hetkessä tai hitaasti

Vesivahinko saattaa tapahtua nopeasti ja näkyvästi vaikkapa lomamatkan aikana, jolloin tilanteeseen ei pystytä reagoimaan, kun siitä ei tiedetä. Esimerkiksi sähkökatkoksen katkaistessa asunnon sähkölämmityksen, pakkanen pääsee jäädyttämään vesiputken, joka helposti halkeaa ja päästää veden juoksemaan lattialle. Sulkemalla pääsulun lomamatkan ajaksi, vahinko on vältettävissä.

Vesivahingot ovat salakavalia sikäli, että ne saattavat myös kehittyä huomaamatta pitkän ajan kuluessa vaikkapa vesieristeen pettäessä kosteissa tiloissa.

ESTÄ VESIVAHINKO VERISUREN JÄRJESTELMÄLLÄ >

Remontti vie aikaa ja rahaa, mutta se on välttämätön

Korjausremontti voi kestää pahimmillaan kuukausia ja rakennuksessa ei silloin välttämättä voi asua. Ikävää on myös se, että korjaaminen on kallista. Vakuutusyhtiöt saavat keskimäärin kerran vuorokaudessa vahinkoilmoituksen asuinhuoneistossa sattuneesta vesivahingosta. Kosteusvaurion laajuus todetaan usein poraamalla lattiaan reikiä ja mittaamalla pohjarakenteiden kosteus. Mikäli tulokset niin käskevät, on lattiat purettava uudesta parketista välittämättä ja pohjavalu on kuivatettava ja desinfioitava.

Vinkit vesivahingon välttämiseen

Vuotovahti huomaa vahingot heti

Rakennukseen voi asentaa myös hälytyskeskuksen valvontaan liitetyn vesi- ja vuotovahdin. Siten piileväkin vesivuoto havaitaan ajoissa. Vuotovahti voi sisältää langattoman vesivuotohälyttimen. Se varoittaa ajoissa, kun kosteusvaurio on vielä vältettävissä. Näin säästyy kalliilta korjausremontilta.

Vesivahinkojen riskipaikkoja ovat:

LASKE PALJONKO VUOTOVAHTI MAKSAISI OSANA KODIN HÄLYTYSJÄRJESTELMÄÄ >

Entä jos vesivahinko on jo tapahtunut?
Vesivahinkotapauksissa tulisi edetä pääsääntöisesti näin: