Älylaitteiden määrä kodeissa lisääntyy koko ajan. Robotti-imuri, sähköiset kaihtimet, älylukko, puhelimen langaton lataus ja älykkäät pistorasiat ovat esimerkkejä kodin älylaitteista, jotka helpottavat jo monen kodin arkea. Älykotilaitteilla voi myös parantaa kodin turvallisuutta.
Vielä nykyisin älylaitteet toimivat usein yksinään. Suuntaus kuitenkin on, että ne ovat yhä useammin osa kokonaisuutta ja pitävät yhteyttä toisiinsa langattomasti. Näin älylaitteista saadaan enemmän hyötyjä, kun halutaan esimerkiksi parantaa kokonaisvaltaisesti kodin turvallisuutta. Älylaitteet ovat myös yhä huomaamattomampia ja sulautuvat kodin sisustukseen jatkuvasti paremmin.
Olemme parhaillaan siirtymässä tilanteeseen, jossa älylaitteiden määrä kasvaa voimakkaasti. Laitteet tuovat arkeen monenlaista helpotusta.
Automaation ja teknologian kehitys lisää kiihtyvällä tahdilla mahdollisuuksia älylaitteiden hyödyntämiseen. Verkossa olevien laitteiden etäohjaus ja kehittynyt automaatio ja teknologia mahdollistavat tulevaisuudessa monia hyötyjä, joita emme tänä päivänä osaa ehkä edes kuvitella.
Jo nyt on kuitenkin olemassa monia hyödyllisiä älyratkaisuja, joilla voit helpottaa arkeasi ja parantaa kotisi turvallisuutta!
Älykoti on turvallinen
Kodin turvallisuuden parantamiseen ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn voidaan tuoda lisää älyä eri tavoin.
Esimerkiksi langaton kameraliiketunnistin on huomaamaton osa kokonaisvaltaista kodin turvallisuusratkaisua, johon kuuluu olennaisena osana hälytyskeskuksen valvonta. Kun kameraliiketunnistin on kytkettynä päälle, se ottaa liikettä havaitessaan kuvasarjan, joka toimitetaan langattomasti hälytyskeskukseen analysoitavaksi.
Kamera ottaa kuvasarjan myös silloin, jos järjestelmään kuuluva palovaroitin havaitsee savua. Turvajärjestelmän ansiosta kodin hätätilanteet havaitaan ja niihin reagoidaan heti, vaikka asukkaat eivät olisi lainkaan kotona.
Älykodissa kosteusongelmat ja vesivuodot eivät jää huomaamatta
Kodin kosteusongelmat ovat ikäviä ja voivat aiheuttaa suuria korjauskustannuksia. Kosteusongelmat voidaan kuitenkin älylaitteiden avulla havaita jo varhaisessa vaiheessa ja säästyä näin suuremmilta ongelmilta.
Kosteusilmaisin ilmoittaa, jos ilmankosteus on liian matala tai liian korkea. Kosteusarvoja voi seurata kätevästi kännykkäsovelluksella.
Vesi- ja vuotovahti puolestaan havaitsee vuodon jo ensimmäisestä pisarasta. Esimerkiksi allaskaappiin asennettuna se valvoo herkeämättä tilannetta, jolloin saat tiedon vuodosta jo varhaisessa vaiheessa ja pääset korjaamaan ongelman ennen kuin suuria vahinkoja ehtii syntyä. Vuodon sattuessa saat ilmoituksen mobiilisovellukseen ja tieto ongelmasta lähtee myös hälytyskeskukseen.
Älylukko on osa älykotia
Älylukko helpottaa arkea, sillä avaimista ei tarvitse enää huolehtia. Lukkoa voi käyttää etänä ja sen avulla pystyt valvomaan jokaista oven aukaisua ja lukitusta. Näin ovi ei jää vahingossa auki. Lue enemmän älylukosta artikkelistamme Älylukko: mikä se on ja miten se toimii?
Älykoti säästää energiaa
Energiansäästö on jatkuvasti ajankohtaisempi puheenaihe ympäristötietoisuuden lisääntyessä, ja tuohan energiansäästö myös kustannussäästöjä. Älypistorasiat ovat yksi keino vähentää energiankulutusta ja samalla parantaa kodin turvallisuutta.
Kytkemällä sähkölaitteet kokonaan pois virrasta voit säästää jopa 500 kWh vuodessa. Kytkeminen onnistuu helposti älypistorasioiden avulla. Älypistorasioiden avulla on myös mahdollista asettaa valaisimia ja muita sähkölaitteita päälle ja pois mobiilisovellusta käyttäen, ja laitteiden toimintaa on mahdollista myös ajastaa. Näin saat kodin näyttämään asutulta, vaikka tosiasiassa olisit matkoilla.
Millaista älyä ja turvallisuutta sinä toivoisit kodiltasi nyt ja tulevaisuudessa?