Tiesitkö, että tulipalo kodissa syttyy useimmiten huolimattomuuden seurauksena? Näillä vinkeillä kodin paloturvallisuus on tuota pikaa paremmalla tolalla!
Suurimmat kodin paloturvallisuusriskit ovat keittiön liedessä ja uunissa, muissa kodin sähkölaitteissa ja suomalaisten rakastamassa saunassa. Liesi tai uuni voi unohtua päälle tai joku perheenjäsen tai lemmikki voi kytkeä siihen vahingossa virrat. Vioittunut sähkölaite voi sytyttää tulipalon, tai tulipalo voi alkaa huolimattomasta tulen käytöstä tai saunan käyttämisestä pyykinkuivaushuoneena. Tässä vinkit tulipalon ehkäisyyn ja kodin paloturvallisuuden parantamiseen.
Hanki palovaroitin ja huolehdi sen toimintakunnosta
- Paloturvallisuuden ykkösvaruste joka kodissa on ehdottomasti palovaroitin. Hanki jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti oma palovaroitin. Myös asunnon jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi palovaroitin.
- Testaa kerran kuussa, että palovaroitin toimii. Varoitin ei ole ikuinen!
- Vaihda varoittimen paristot kerran vuodessa, esimerkiksi palovaroitinpäivänä 1.12. Jos olet hankkinut palohälyttimeen niin sanotun kymmenen vuoden pariston, muista silti testata palovaroitin joka kuukausi.
- Vaihda paristo välittömästi, jos palohälytin alkaa piipata harvakseltaan. Se voi olla merkki pariston varauksen alenemisesta. Muita syitä palovaroittimen piippailulle voit lukea artikkelistamme Miksi palovaroitin piippaa?
- Jos varoitin ei toimi pariston vaihtamisesta huolimatta, vaihda koko varoitin uuteen. Palohälyttimiä ei saa hävittää sekajätteenä vaan ne tulee viedä sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteisiin, kuten muutkin kodin sähkölaitteet.
Tarkista sähkölaitteet säännöllisesti
- Paloturvallisuuteen kuuluu, että valaisimien, laturien, silitysraudan ja muiden pienlaitteiden johdot ja kytkimet tarkistetaan säännöllisesti. Rikkinäiset johdot ja kytkimet ovat paloturvallisuusriski.
- Sijoita sähkölaitteiden johdot niin, etteivät ne ole vaarassa rikkoutua esimerkiksi litistyessään oven väliin tai kaapin alle. Varmista myös, ettei niihin voi vahingossa kompastua.
- Varmista, että valaisimet, jouluvalot ja muut sähkölaitteet on sijoitettu niin, etteivät ne pääse tipahtamaan tai kaatumaan. Sijoittele valaisimet niin, että niiden suojaetäisyys helposti syttyviin materiaaleihin on riittävä.
- Huollata rikkoutuneet laitteet ja johdot ammattilaisella, älä yritä hoitaa hommaa itse.
Varmista lieden ja uunin paloturvallisuus
- Älä säilytä lieden läheisyydessä tai uunin sisällä mitään mahdollisesti syttyvää tavaraa. Lieden ympäristö kannattaa pitää aina siistinä.
- Varmista, etteivät lemmikkieläimet tai lapset pääse käsiksi lieden ja uunin kytkimiin, jotta laitteet eivät voi mennä vahingossa päälle.
- Hanki kotiin sammutuspeite ja huolehdi, että se on helposti saatavilla keittiössä lieden läheisyydessä. Hanki myös käsisammutin ja opettele sen käyttö etukäteen.
Huolehdi takan turvallisuudesta
- Varmista tulisijan riittävä suojaetäisyys, jotta mikään lähistöllä oleva tekstiili tai tavara ei pääse syttymään.
- Estä kipinöiden lentäminen takasta suojaverkolla tai -luukulla.
- Tulisijoista alkunsa saaneet tulipalot aiheutuvat usein liian nopeasta ja rajusta lämmittämisestä. Aloita lämmittäminen erityisen varovasti silloin, jos tulisija on ollut pitkään kylmillään.
- Nuohouta tulisija ja tarkistuta savuhormi säännöllisesti, sillä hormien halkeamia on vaikea havaita itse.
Käsittele kynttilöitä huolellisesti
- Sytytä kynttilöitä vain turvalliseen paikkaan. Sammuta aina kynttilät, kun poistut huoneesta viimeisenä.
- Huolehdi, että lapset eivät pääse leikkimään palavilla kynttilöillä ja elävällä tulella. Paloturvallisuus on aina aikuisten vastuulla.
- Käytä vain tukevia ja palamattomasta materiaalista valmistettuja kynttilänjalkoja ja -alustoja.
Käytä saunaa vain saunomiseen
- Saunassa syttyvä tulipalo alkaa usein sen takia, että saunaa on käytetty kuivaushuoneena tai varastona. Älä siis kuivaa saunassa pyykkiä tai säilytä tavaroita kiukaan läheisyydessä tai päällä.
- Varmista, että kiukaan päälle horjahtaminen on estetty oikein sijoitetulla kaiteella.
Hanki valvottu palohälytinjärjestelmä
- Voit parantaa kotisi paloturvallisuutta myös hankkimalla hälytyskeskuksen valvontaan liitetyn Verisuren palohälytinjärjestelmän, joka auttaa hätätilanteessa ja havaitsee palon, vaikka olisit poissa kotoa. Palohälytinjärjestelmään kuuluvan kameran avulla hälytyskeskus näkee heti, mikä hälytyksen aiheuttaa.
- Hälytysjärjestelmään on mahdollista liittää puhekeskus, jonka avulla hälytyskeskuspäivystäjä voi antaa ohjeita ja neuvoja. Tämä helpottaa hätätilanteessa toimimista.
- Sinun ei tarvitse olla huolissasi paristojen loppumisesta, sillä hälytyskeskus valvoo paristojen tilaa puolestasi ja ilmoittaa sinulle, kun paristojen varaus alkaa olla lopussa.
- Järjestelmän palohälyttimet ovat sarjaankytkettyjä, mikä tarkoittaa, että jos yksi hälytin havaitsee savua, kaikki hälyttimet alkavat hälyttää. Tästä on hyötyä erityisesti monikerroksisessa, isossa tai sokkeloisessa asunnossa.
- Kun palohälytin havaitsee savua, se varoittaa siitä sekä perinteisellä hälytysäänellä että puheäänellä, mikä herättää nukkuvat perheenjäsenet huomattavasti pelkkää sireenin ääntä paremmin.
- Verisuren mobiilisovelluksen @Kotona-ominaisuuden avulla hälytyskeskuspäivystäjä näkee hälytyksen sattuessa, keitä perheenjäseniä on kotona ja välittää tiedon pelastusviranomaisille, jotta he osaavat varautua ja toimia onnettomuuspaikalla tarpeen vaatimalla tavalla.