Jos palovaroitin piippaa, eikä hälytyksen aiheuttajaa löydy, ääni tuntuu superärsyttävältä. Autamme etsimään todennäköisimmän syyn turhille piippauksille!

Palovaroittimen tärkein tehtävä on havahduttaa sinut, jos laite havaitsee alkavan tulipalon. Jos palovaroitin piippaa ilman syytä, kannattaa selvittää mistä on kyse, jotta laite varmasti toimii oikein silloin, kun on tosi kyseessä.

1. Patteri on loppu

Jos palovaroitin piippaa noin minuutin välein, sen paristo on todennäköisesti lopussa. Useimpiin palovaroittimiin kuuluu palikan muotoinen 9 V patteri, joita myydään melkein joka kaupassa.

Tavallinen paristo tulee vaihtaa kerran vuodessa. Hyvä muistisääntö on tehdä se ”hätänumeropäivänä” eli 11.2. Palovaroittimiin on saatavilla myös pidempikestoisia, 5–10 vuotta kestäviä paristoja. On erittäin tärkeää testata palovaroittimen toiminta kerran kuukaudessa painamalla testinappia.

Verisuren hälytysjärjestelmään kuuluvien palovaroittimien toiminnasta ei tarvitse lainkaan itse huolehtia. Saat aina paristonvaihdosta ilmoituksen Verisure-mobiilisovellukseen tai sinulle soitetaan. Jos asukas ei reagoi ilmoitukseen, itse varoitin kertoo siitä puhumalla. Verisure tulee vaihtamaan paristot halutessasi puolestasi.

Jos sähköinen palovaroitin eli sähköverkkoon kytketty palovaroitin piippaa, myös sen paristo voi olla lopussa. Näissä varoittimissa on paristo tai akku sähkökatkon varalta. Paristoa tai akkua ei saa vaihtaa itse, sillä siinä on sähköiskun riski. Ota yhteyttä laitteen asentajaan tai taloyhtiösi huoltoyhtiöön sen selvittämiseksi, miten ja kuka pariston vaihtaa.

2. Palovaroitin on rikki

Jos palovaroitin piippaa, eikä kysymys ole hälytyksestä ja patterin vaihto ei auta, varoitin on todennäköisesti rikki. Laitteen rikkoontuminen oireilee juuri piippaamisena ilman näkyvää syytä. Laite voi jopa piipata hetken ilman paristoa.

Rikkinäistä palovaroitinta ei voi itse korjata. Verisure vaihtaa hälytysjärjestelmään sisältyvät palovaroittimet, jos ne menevät rikki. Lue myös artikkelimme kodin paloturvallisuuden parantamisesta.

3. Palovaroittimen vaiennusnappia on painettu

Osassa palovaroittimista on vaiennusnappi eli ”hush”-painike. Sen avulla palovaroittimen herkkyyttä voi alentaa hetkeksi esimerkiksi sellaisen ruuan valmistamisen ajaksi, mistä tietää tulevan vähän käryä, mutta tilanne pysyy hallinnassa. Näin varoitin ei piippaa turhaan keittiössä tai sen lähellä.

Joissain palovaroitinmalleissa vaiennusnapin painaminen saa aikaan sen, että varoitin piippaa vaiennuksen merkiksi tietyin väliajoin noin 10 minuutin ajan. Jos palovaroitin piippaa tämän vuoksi, varmista asia palovaroittimesi käyttöohjeesta.

4. Palovaroitin on liian vanha

Palovaroittimen käyttöikä on noin 5–10 vuotta, jonka jälkeen palovaroitin kannattaa vaihtaa. Jotkin palovaroitinmallit alkavat piipata, kun niiden käyttöikä on tulossa täyteen.

5. Piippaus johtuu säästä

Voimakas ukonilma tai kireä pakkanen voivat saada palovaroittimen hälyttämään ilman syytä. Hälytyksen voi aiheuttaa äkillinen kylmä tai kostea ilma, jolle palovaroitin saattaa altistua vaikka parvekkeen ovea avatessa. Myös palovaroittimen sijainti liian lähellä ilmastointilaitetta tai tuloilmaventtiiliä voi aiheuttaa vastaavan ilmiön. Siksi on tärkeää, että palovaroitin on asennettu oikein. Verisuren palovaroitinjärjestelmän asennuksen tekee aina koulutettu ammattilainen.

LASKE TARJOUS KOTIISI SOPIVASTA PALOHÄLYTINJÄRJESTELMÄSTÄ>

Entä jos se ei olekaan palovaroitin, mikä piippaa?

Muita kotona piippaavia asioita voivat olla:

Auki unohtunut jääkaappi tai pakastin voivat piipata. Useat uudemmat jääkaapit ja pakastimet pitävät piippaavaa hälytysääntä, jos ovi ei ole kunnolla suljettu tai lämpötila on noussut tietyn raja-arvon yli. Jääkaapissa tulisi olla noin +6 astetta ja pakastimessa -18 astetta.

Elektroninen lämpömittari tai sen anturi voivat myös piipata, jos jommastakummasta osasta on paristo loppumassa.

Uuni voi piipata saavutettuaan halutun lämpötilan tai ajastimeen asetetun ajan päätyttyä.

Induktioliesi voi piipata, jos sen ohjauspaneelin päälle on tippunut vettä tai jos esimerkiksi kissa on hypännyt liedelle, ja sen tassut osuvat painikkeisiin.