Joka neljäs suomalainen kokee kotonaan turvattomuutta ollessaan yksin. Lähes puolet selittää tunnetta yleisellä turvattomuuden tunteella ilman erityistä syytä, mutta noin joka kolmannella syynä on asuntomurron pelko. Varashälytin on yksi keino lisätä turvallisuuden tunnetta ja parantaa mielenrauhaa, sillä se ehkäisee murtoja.

Mielikuvitus voi joskus tehdä tepposet kotona yksin ollessa. Pienikin asunnosta kuuluva narahdus tai oksien osuminen ikkunaan pimeään vuorokaudenaikaan voivat aiheuttaa turvattomuuden tunnetta. Tutkimuksen mukaan noin joka kolmas kotona yksin pelkäävä on huolissaan asuntomurrosta. Pelkoa voi hälventää ennaltaehkäisemällä hätätilanteita ja huolehtimalla kodin turvallisuudesta.

Varashälyttimen murtoja ehkäisevä vaikutus perustuu siihen, että varkaat tietävät suurimmat turvallisuusyritykset nimeltä ja tunnistavat niiden hälytystarrat rakennusten ulkopuolella. Varkaat pyrkivät kohteisiin, joissa kiinni jäämisen riski on mahdollisimman pieni, joten varashälyttimillä suojatut kohteet eivät ole heille niin houkuttelevia kuin suojaamattomat asunnot.

Nykyaikainen varashälytin myös havaitsee murtoyrityksen jo siinä vaiheessa, kun varkaat ovat vasta asunnon ulkopuolella pyrkimässä ovesta tai ikkunasta sisään.

Varashälytin auttaa rentoutumaan

Jo tieto varashälyttimen murtoja ehkäisevästä vaikutuksesta voi auttaa saamaan mielenrauhaa. Jos varkaat pyrkivät tunkeutumaan asuntoon varashälyttimistä huolimatta, moderni hälytysjärjestelmä havaitsee murtamisesta aiheutuvan tärinän jo ennen kuin varkaat ovat päässeet sisälle asti. Niin sanotut tärinäilmaisimet reagoivat ovien ja ikkunoiden murtoyritykseen ja laukaisevat hälytyksen. Kun sireeni alkaa huutaa, varas saattaa luopua aikeistaan ja paeta paikalta.

Kun järjestelmä on yhteydessä hälytyskeskuksen valvontaan ja varashälytin laukeaa, tieto murtoyrityksestä välittyy heti hälytyskeskukseen. Siellä hälytyskeskuspäivystäjä reagoi heti tilanteeseen ja välittää paikalle tarvittavaa apua. Kotona tuntuu turvallisemmalta olla yksin, kun tietää, että hätätilanteessa apua on saatavilla nopeasti.

Kodin varashälyttimen voi myös kytkeä päälle, vaikka olisi itse kotona. Tällaista suojausta kutsutaan osasuojaukseksi. Se tarkoittaa, että koti on suojattu ulkopuolelta: jos hälyttimellä varustettu ovi tai ikkuna aukaistaan tai yritetään murtaa, hälytys laukeaa. Kodin sisällä voi kuitenkin liikkua vapaasti. Osasuojaus parantaa turvallisuuden tunnetta esimerkiksi nukkumaan mennessä ja kotona yksin ollessa. On helpompi rentoutua, kun tietää, että kukaan ei voi tunkeutua taloon vaivihkaa ja apu on lähellä.

Varashälytin karkottaa ja lisää varkaan riskiä jäädä kiinni

Asuntomurrossa pelottaa usein myös tunne siitä, että oman kodin koskemattomuus tärveltyy murron myötä. Murto voikin jättää pysyvän arven. Varashälytin voi karkottaa varkaan nopeasti, jolloin pieneksi jääneet vahingot helpottavat murrosta aiheutuvaa henkistä kärsimystä.

Jos varas päättää hälyttimestä huolimatta jatkaa taloon murtautumista, varashälytin lisää varkaan painetta poistua paikalta nopeasti ja kasvattaa myös kiinni jäämisen riskiä. Varashälyttimen sireeni toimii tehokkaana karkottimena. Sen kova ääni on varsin epämiellyttävä ja kiinnittää myös ulkopuolisten huomion, mikäli lähellä on muita asuntoja.

Varashälytin pienentää vahinkoja

Puhekeskus puolestaan on laite, jonka avulla hälytyskeskuksen päivystäjä voi hälytystilanteessa ottaa kuulo- ja puheyhteyden asuntoon. Kun varashälytin on lauennut murtotilanteessa, päivystäjän varoitukset paikalle hälytetyistä poliisista ja vartijoista voivat saada murtautujat poistumaan paikalta, jolloin vahingot jäävät vähäisemmiksi.

Kun kodin turvajärjestelmässä on kamerat, varas tallentuu niihin eli hänen käynnistään saadaan heti myös kuvalliset todisteet. Kun varashälytin on kytketty hälytyskeskuksen valvontaan, hälytyskeskuksen päivystäjä näkee heti, että hälytyksen aiheuttaja on nimenomaan murtovaras ja voi välittää paikalle poliisin ja vartijan. Jos varas pakenee paikalta, varashälyttimen korkealaatuisten kuvien avulla poliisi saa murtovarkaista selkeät tuntomerkit. Myös tämä tieto voi helpottaa asuntomurron pelkoa.