Monen kodinkoneen ja kohteen siivoaminen kotona on hankalaa tai se unohtuu helposti. Hankalat kohteet pitäisi kuitenkin puhdistaa vähintään kerran vuodessa, osa useamminkin. Listasimme yhdeksän siivouskikkaa, jolla voit helposti parantaa kodin paloturvallisuutta, vesivahinkoturvallisuutta ja viihtyvyyttä.

Paranna kotisi turvallisuutta huomattavasti näillä helpoilla toimenpiteillä!

1. Jääkaapin takaosan imurointi

Jääkaapin takaosa kerää pölyä, ja taakse kertynyt pöly muodostaa asuntoon paloturvallisuusriskin. Jääkaapin johdin vetää puoleensa pölyä, ja epäpuhtaus yhdistettynä kosteuteen tai sähkölaitevikaan voi sytyttää pölyn palamaan. Lisäksi pöly ja lika saattavat vioittaa jääkaapin. Imuroi siis jääkaapin takaosa vähintään kerran vuodessa. Tyhjennä jääkaappi ennen siirtoa, mahdollisuuksien mukaan voit poistaa myös oven, jotta siirtäminen on kevyempää. Jääkaapin mukana tullut ohjekirja neuvoo jääkaapin oikeaoppiseen siirtämiseen. Usein jääkaappien takaosassa on pyörät, ja kallistamalla jääkaappia varovasti sen voi vetää pois seinän reunalta, jolloin imuri mahtuu jääkaapin taakse hyvin.

2. Leivänpaahtimen puhdistus

Leivänpaahtimeen jää helposti pieniä murusia, jotka ajan myötä voivat vahingoittaa laitteen toimintaa. Jos paahtimen puhdistusväli käy kovin pitkäksi, leivänmurut saattavat palaa kiinni vastustuslankoihin, jolloin puhdistus on hankalampaa. Leivänpaahdin on hyvä puhdistaa säännöllisesti, puhdistusväli riippuu käytön määrästä. Esimerkiksi paahtoleipää joka aamu nautiskeleva suurperhe saa leivänpaahtimen täyteen murusia nopeasti, ja leivänpaahdin on hyvä puhdistaa noin viikon välein.

Älä aloita puhdistusta heti paahtimen käytön jälkeen, vaan irrota leivänpaahdin pistokkeesta ja anna laitteen jäähtyä. Leivänpaahdin on sähkölaite, joten älä anna sen kastua puhdistuksen aikana! Käännä paahdin ympäri roskiksen yläpuolella ja varistele leivänmurut roskikseen. Leivänpaahtimeen kiinni jääneet muruset voi irrottaa pienellä sudilla, siveltimellä tai hammasharjalla – älä käytä veistä! Pyyhi vastustuslankoja varovaisesti, sillä niiden rikkoutuminen hajottaa leivänpaahtimen. Tarkista, että puhdistusvälineestä ei irtoa harjaksia, jotka jäisivät vastustuslankoihin kiinni.

3. Mikron puhdistus

Muista pitää mikroaaltouuni puhtaana niin sisältä kuin ulkoa. Tarkista mikro joka käytön jälkeen ja pyyhi roiskunut lika pois mahdollisimman pian, ennen kuin se pinttyy seinämiin. Käytä pehmeää paperia, rättiä tai pyyhettä, jotta mikro ei vioitu. Mikron lasilautasen voi pestä tavallisella astianpesuaineella.

Puhdista mikron sisus höyryttämällä mikrossa vesi-sooda-sekoitusta. Kaada kulhoon muutama desilitra vettä ja muutama teelusikallinen ruokasoodaa. Kuumenna seosta mikrossa muutaman minuutin ajan niin, että seinät höyrystyvät. Pyyhi mikron seinämät talouspaperilla, mikrokuituliinalla tai kostealla pyyhkeellä höyrystämisen jälkeen. Kun mikron sisäosa on puhdas, irrota mikro seinästä ja siirrä mikroa varovasti. Imuroi tai pyyhi pois mikron alla ja takana olleet ruuanmurut ja pölyt.

TESTAA, MILLAINEN PALOHÄLYTINJÄRJESTELMÄ KOTIISI SOPII >

4. Lattiakaivon tyhjennys

Puhdistamaton lattiakaivo saattaa tukkeutua ja aiheuttaa vesivahingon. Lattiakaivon puhdistus on asukkaan vastuulla, joten asukas on korvausvelvollinen, jos lattiakaivon tukkeutuminen johtaa kosteusvahinkoihin joko omassa tai naapurin asunnossa. Lattiakaivo myös kerää likaa ja bakteereja ja saattaa alkaa haista. Lattiakaivon puhdistus on siksi hyvä tehdä säännöllisesti.

Irrota lattiakaivon kansi esimerkiksi taltalla tai ruuvimeisselillä. Poista sitten lattiakaivossa oleva lika, hiukset ja roskat. Suurimmat liat saa poistettua käsin kumihanskoja käyttämällä. Kun lika on poissa, pese lattiakaivon seinämät pesuaineella ja tiskiharjalla. Lopuksi irrota hiukset ja roskat lattiakaivon kannesta, pese lattiakaivon kansi pesuaineella ja aseta kansi takaisin. Lattiakaivon päälle voi hankkia suodattimen, jolloin suurin osa orgaanisesta jätteestä jää suoraan kiinni suodattimeen ja lattiakaivo pysyy puhtaana.

5. Astianpesukoneen suodattimen puhdistus

Astianpesukoneen suodatin varmistaa, etteivät astioiden mukana tulleet ruuantähteet pääse astianpesunkoneen vedenkiertoon. Jos suodatin menee tukkoon, se ei säilö enää ruuantähteitä, ja astiat jäävät likaisiksi ja astianpesukone voi alkaa haista. Tukkeutunut ja toimimaton kone muodostaa myös riskin vesivahingolle.

Astianpesukoneen suodatin löytyy yleensä koneen pohjasta. Vedä koneen alin teline ulos ja käännä suodattimen kahvaa, niin suodatin irtoaa ja voit vetää sen ulos koneesta. Irrota suodattimesta isoimmat ruuantähteet ja liat käsin (talouspaperia tai kumihanskoja käyttäen). Tämän jälkeen voit pestä suodattimen astianpesuaineen ja vanhan tiskiharjan avulla. Jos suodatin on kulunut tai hajonnut, vaihda suodatin uuteen.

Jos suodattimen rasva on niin pinttynyttä, ettei suodatin puhdistu normaalilla pesulla, voit puhdistaa suodattimen vesi-etikka-sooda-seoksessa. Laita tällöin astiaan viisi desilitraa lämmintä vettä ja vajaa desilitra etikkaa. Aseta suodatin astiaan ja lisää muutama ruokalusikallinen soodaa. Seos kuplii voimakkaasti, joten varmista, että astia on tarpeeksi syvä. Kun kupliminen loppuu, nosta suodatin pois seoksesta ja huuhtele se lämpimällä vedellä. Aseta suodatin takaisin astianpesukoneeseen ja laita teline takaisin paikoilleen.

6. Suihkun suuttimen pesu

Kalkkijäämät voivat tukkia suihkun suuttimen reiät, joten suihkun suutin tulisi puhdistaa säännöllisesti. Hanasuuttimet ja suihkusuuttimet kalkkiutuvat erityisen helposti kovan veden alueella, mutta kaikkien kannattaa puhdistaa suihkusuuttimet ja hanasuuttimet säännöllisesti. Älä puhdista suodatinta aggressiivisilla kemikaaleilla tai suihkuttamalla puhdistusainetta suoraan suuttimeen. Sen sijaan luonnolliset aineet, sooda ja etikka, tepsivät hyvin myös suuttimen desinfiointiin ja puhdistamiseen. Irrota suihkun suutin johdosta, aseta suutin vesi-etikka-sooda-seokseen ja anna suuttimen puhdistua hetki. Tämän jälkeen voit huuhtoa suuttimen lämpimällä vedellä. Voit myös suihkuttaa puhdistusainetta kosteaan pyyhkeeseen tai mikrokuituliinaan ja pyyhkiä suuttimen pinnat liinalla.

7. Pyykinpesukoneen nukkasihdin puhdistus

Tyhjennä ja puhdista pyykinpesukoneen nukkasihti tai poistoputki säännöllisesti. Nukkasihti sijaitsee yleensä pesukoneen etupaneelin alalaidassa. Avaa alalaidan pyöreä luukku ruuvimeisselillä ja poista sihti. Puhdista sihti ensin käsin ja huuhtele se sitten lämpimän veden alla. Puhdista sitten kolo nukkasihdin ympäriltä, aseta sihti takaisin ja sulje luukku. Pesukoneen poistoputken voit puhdistaa veden ja puhtaan liinan avulla.

8. Hajulukon tyhjennys

Tyhjennä keittiön ja kylpyhuoneen hajulukot säännöllisesti. Hajulukon tyhjentäminen on erityisen tärkeää, jos tiskiallas tai lavuaari alkaa haista tai vesi ei enää poistu normaaliin tapaan. Hajulukko on yleensä kiinni kahdessa osassa putkea, putken yläosassa ja sen sivussa. Avaa ensin sivuliitos eli poistoputki, ja sitten yläliitos. Liitokset aukeavat yleensä kiertämällä. Kun liitokset ovat auki, vedä hajulukko varovasti pois. Irrottamisen yhteydessä putkesta saattaa valua likavettä, joten aseta putken alle ämpäri, ja käytä kumihanskoja. Poista hajulukosta isoimmat tukokset kuten hiustupot käsin. Aseta hajulukko ämpäriin, jossa on vettä, ja pese hajulukko esimerkiksi vanhalla tiskiharjalla tai pulloharjalla. Pese myös hajulukkoon johtava putki. Aseta hajulukko sitten paikoilleen ja sulje liitokset. Juoksuta vettä lavuaariin ja tiskialtaaseen varmistuaksesi siitä, ettei hajulukko vuoda.

9. Liesituulettimen suodattimen puhdistus

Rasvainen ja pölyinen liesituulettimen suodatin on paloturvallisuusriski. Puhdista siis liesituulettimen suodatin säännöllisesti. Avaa liesituulettimen suodattimen suojus ja poista suodatin. Aseta suodatin lavuaariin tai suureen, laakeaan astiaan. Pese suodatin pesuaineella ja vanhalla tiskiharjalla ja huuhtele huolellisesti lämpimällä vedellä. Voit myös asettaa suodattimen vesi-ruokasooda-etikka-seokseen. Kaada tällöin astiaan tai lavuaariin noin puoli litraa lämmintä vettä ja puoli desilitraa ruokasoodaa. Lisää sitten suodatin, ja kaada seokseen noin desilitran verran etikkaa. Liota suodatinta seoksessa hetki, nosta suodatin pois vedestä, huuhtele ja anna kuivua. Puhdista suodattimen suojus. Kun suodatin on kuiva, aseta se takaisin liesituulettimeen ja laita suojus takaisin paikoilleen. Muistathan, että liesituuletinta ei saa käyttää, jos uppopaistat ruokaa!

TESTAA, MILLAINEN JÄRJESTELMÄ ESTÄÄ VESIVUODOT >