Kesä on täällä ja mökkeilykausi voi alkaa! Tulipesän lämmittäminen pidemmän tauon jälkeen voi tuoda savut sisälle. Lue, miten varmistat, että tulisijat ovat turvallisessa kunnossa.

Mökkikauden aluksi kannattaa tarkastaa mökin kunto talven jäljiltä. Turvallisuustarkistuksen ja tulipesien hyvän lämmittämisen jälkeen mökkeilystä voi taas nauttia turvallisin mielin.

Kertaa mökin paloturvallisuus

Tarkista mökille tullessasi, että sähkölaitteet, sähköjohdot ja vesiputket ovat ehjiä talven jäljiltä. Jos palovaroittimesi eivät ole osa hälytysjärjestelmää, tarkista, etteivät patterit ole loppuneet talven aikana. Jos palovaroitin piippaa ilman syytä, selvitä, mikä siinä on vikana.

Tarkista myös, että alkusammutusvälineet eli sammutuspeite ja käsisammutin ovat saatavilla siinä vaiheessa, kun alat lämmittää mökkiä ja sen tulisijoja.  Selvitä myös mökin tarkka sijainti hälytysajoneuvoja varten ja pidä sijainnin kertovat koordinaatit näkyvissä, jotta myös vieraat osaavat tarvittaessa ohjata hälytysajoneuvot oikeaan paikkaan. Tätä varten kannattaa ladata myös Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -mobiilisovellus.

Mökin tulisijojen, kuten takan, ja saunan kiukaan lämmitys kylmän talven jälkeen on tehtävä varovaisesti ja kärsivällisesti. Tulisijojen tulipalot johtuvat yleensä tulisijojen ja hormien huonosta huollosta ja niiden huonosta kunnosta, asennusvirheistä ja ihmisten huolimattomasta toiminnasta. Hyvällä huollolla ja kunnossapidolla voit välttää vakavia onnettomuuksia.

Kun takka ei vedä, hormin ilmalukko tuo savut sisälle

Kun alat lämmittää tulisijaa, varmista että ilmanvaihto toimii. Kokeile, että hormi vetää esimerkiksi polttamalla sen alapuolella pientä paperinpalaa.  Jos mökin takka on käyttämättömänä pitkään ja sitä aletaan yhtäkkiä lämmittää liian nopeasti, piippu ei pysty vetämään kaikkia savuja, jolloin savut tulevat sisälle mökkiin. Tämä johtuu siitä, että jos hormi on kostea silloin, kun savu alkaa äkillisesti nousta ylös, hormiin voi syntyä ilmalukko, joka kääntää savun takaisin sisälle.

Savua voi ehkäistä lämmittämällä hormia sähköpuhaltimella tai jopa hiustenkuivaajalla. Jos mökkiä käytetään harvoin, tulee hormi esikuivattaa ennen jokaista käyttökertaa. Hormin kuivattaminen ja tulisijan hidas lämmittäminen myös ehkäisevät hormin vaurioitumista.

Toimi näin, jos savut tulevat sisälle

Jos mökin sisälle alkaa virrata savua, poistu ulos ja tuuleta mökki. Hormin kuivauksen voi aloittaa vasta, kun savu on hälvennyt. Hormin lähellä olevassa luukuussa voi polttaa kuivaa sanomalehteä, jotta hormin rakenteet kuivuvat. Myös kynttilöiden polttaminen voi kuivattaa hormia.

Vie tuhkatkin pesästä pois

Poista vanha tuhka ennen lämmittämistä. Tuhkan poistaminen auttaa myös huomaamaan, milloin hiillos on täysin palanut. Jos poistat tuhkan pian takan tai kiukaan käytön jälkeen, anna sen jäähtyä. Laita tuhka palamattomaan astiaan – tuhka varaa lämpöä ja voi syttyä palamaan esimerkiksi muoviastiassa.

Varo häkää – älä sulje peltejä liian aikaisin

Älä sulje peltejä, ennen kuin tulipesän hiillos on täysin sammunut. Jos pellin sulkee liian aikaisin, häkä ei pääse poistumaan hormin kautta ulos ja siirtyy näin sisäilmaan. Mautonta ja hajutonta häkää ei voi huomata ilman häkämittaria, joten ainoa tapa varmistaa, että häkä poistuu ulkoilmaan, on odottaa hiilloksen sammumista ennen peltien sulkemista.

Mitä, jos kiuas ei lämpene kunnolla?

Tarkista mökkeilykauden alkaessa kiuaskivien kunto ja kiukaan yleiskunto. Jos tuntuu, ettei sauna lämpene kunnolla, kiuaskivet voi olla tarpeen vaihtaa tai kiuas voi olla kulunut puhki. Varmista, ettei kiukaassa ole ruostumisesta johtuneita irtoamia – rikkinäinen kiuas voi aiheuttaa kaasupalon hormissa.

Kivet kannattaa latoa kiukaaseen uudelleen joka kevät ja vaihtaa ne kokonaan tarpeeksi usein, niin kiuas kestää pidempään. Jos kivet murenevat, kun niitä kopauttaa toisiinsa, on uusien kiuaskivien hankkimisen aika.

Löylyvedeksi kannattaa ottaa lämmintä vettä. Näin suojaat kiuaskiviä kovilta lämpötilaeroilta, eivätkä ne rapaudu niin nopeasti. Merivettä ei saa käyttää löylyvetenä, sillä suolainen vesi syövyttää kiuasta. Käytä siis makeaa vettä tai mahdollisuuksien mukaan sadevettä.

Jos mökilläsi on sähkösauna, varmista, että ilmanvaihto ja kiuas on sijoitettu oikein, eikä viileä tuloilma pääse jäähdyttämään sähkökiukaan termostaattia. Sähkölämmitteisessä saunassa kiuas saa olla yhtäjaksoisesti päällä korkeintaan 12 tuntia, jonka jälkeen sen pitää olla pois päältä vähintään kuusi tuntia.

Lämmitä takka kärsivällisesti

Moni tulisijasta alkunsa saanut tulipalo johtuu liian nopeasta ja liian kovasta lämmittämisestä. Liian nopeasti tehty lämmitys voi vaurioittaa tulisijaa, savuhormia tai niiden välistä liitosta. Lämmitä tulisija varovaisesti ja hiljakseen, käyttämällä aluksi esimerkiksi kuivia sanomalehden paloja, sitten pieniä oksia ja lopulta pieniä kuivia puita. Asettele kuivat puut tulisijaan hitaasti ja yksi kerrallaan äläkä täytä tulisijaa liikaa.

Muista:

Onhan nuohous hoidettu ajallaan?

Vaikka hormi vaikuttaisi vetävän hyvin, selvitä, milloin se on viimeksi nuohottu. Hormit pitää nuohota säännöllisesti, vaikka mökki olisi vain kesäkäytössä. Nuohouksen tekee ammattilainen, mutta vastuu sen tilaamisesta on kiinteistön, esimerkiksi kesämökin, omistajalla. Kesämökeillä nuohous on tehtävä kolmen vuoden välein. Jos mökki on vuokrakäytössä, pätee siihen sama nuohousväli kuin omakotitaloihin, eli hormit on nuohottava vuosittain.

Nuohouksen yhteydessä kartoitetaan hormin ja tulisijojen kunto. Hormien halkeamista ei välttämättä huomaa itse, ja siksi on tärkeää, että ammattilainen tarkastaa hormien kunnon. Nuohoamatta jäänyt hormi on paloturvallisuusriski, sillä ilman säännöllistä nuohousta savuhormi voi haljeta.

Nuohoamattomuus voi aiheuttaa hengenvaarallisen nokipalon. Lisäksi säännöllinen nuohous tekee lämmittämisestä ympäristöystävällisempää, tehokkaampaa ja terveydelle vähemmän haitallista.

Kaupunkikodissa kaikki hyvin?

Vietätkö mökillä paljon aikaa kesällä? Verisuren hälytysjärjestelmä auttaa varmistamaan, että kaupunkikodissasi on kaikki hyvin sillä aikaa.

LASKE TARJOUS KOTIISI SOPIVASTA HÄLYTINJÄRJESTELMÄSTÄ >