Anna grillikauden jatkua pitkälle syksyyn! Kodin turvatiedon vinkit auttavat tekemään oikean valinnan grilliostoksilla. Kun grilli on kuuma ja maasto kuivaa, ole valppaana tulen käsittelyssä.

Hiiligrilli, kaasugrilli, sähkögrilli – mitä eroa eri grilleillä oikeastaan on, ja minkälainen grilli on helppokäyttöisin? Kokosimme sinulle näppärän grillioppaan, jotta voit valita tilanteeseesi sopivan grillin.

Alla esittelemme hiiligrillin, kaasugrillin, sähkögrillin ja savustuslaatikon erot ja kerromme, mitä välineitä mihinkin grilliin tarvitsee.

Yhteistä kaikille grilleille on savu ja kova lämpötila, joten kiinnitä aina huomiota paloturvallisuuteen ja kertaa ensisammutusohjeet, kuumeneepa grillisi kotona, mökillä tai ulkoilualueella. Varaa grillin läheisyyteen aina sammutuspeite tai jauhesammutin mahdollisen rasvapalon tukahduttamista varten.

Grilli kannattaa sijoittaa tukevalle, palamattomalle alustalle paikkaan, johon ei tuule. Huolehdi, että lapset ja lemmikit pysyvät riittävän loitolla kuumasta grillistä.

Grillivertailu

Grillivertailu.

Helppokäyttöinen hiiligrilli

Hiiligrillejä on saatavilla moneen tarpeeseen, pienistä ja kevyistä grilleistä suuriin, hieman hintavampiin vaihtoehtoihin. Hiiligrilli on hyvä vaihtoehto aloittelijalle, sillä se on suhteellisen helppo sytyttää, ja hiiligrillillä on helppo tehdä maistuvaa ruokaa.

Hiiligrillin sytytys ja käyttö

Hiiligrillin sytyttämistä varten tarvitset vain sytytyspaloja tai luontaisia, hajuttomia sytykkeitä kuten sanomalehtipaperia tai lastuja, pitkät takkatikut tai grillisytyttimen sekä hiiliä tai brikettejä. Sytytysneste ei ole ollenkaan tarpeellista – pahimmassa tapauksessa se tuo ruokaasi ei-toivotun makuvivahteen. Älä koskaan käytä sytyttämiseen bensaa tai spriitä!

  1. Ennen kuin sytytät grillin, varmista, että grillin ilma-aukot ovat auki.
  2. Aseta hiilet paikoilleen ja sytykkeet sopivasti hiilien väliin.
  3. Jätä grillin kansi auki sytytyksen ajaksi, jotta grilli saa tarpeeksi ilmaa.
  4. Pidä huolta, ettei grilli kuumene liikaa, eikä ruuasta valuva rasva leimahda liekkeihin.
  5. Vahdi, ettei avotulen lähellä ole tulentekovälineitä tai muuta herkästi syttyvää materiaalia.

Kun grilli on kunnolla syttynyt, sulje kansi ja odota, kunnes grillissä on sopiva hiillos. Tässä menee yleensä noin 20–30 minuuttia, grillin koosta riippuen. Kun hiilet ovat tulikuumia, voit aloittaa grillauksen.

Kun sammutat hiiligrillin, odota, että hiilet ovat täysin jäähtyneitä. Hiilet voivat jäädä kytemään hyvin pitkäksi aikaa, joten sammumisen voi varmistaa kastelemalla hiilet vedellä. Käytetyt, täysin sammuneet ja jäähtyneet hiilet kuuluvat pussiin pakattuna sekajätteeseen.

Voit myös korvata hiilet briketeillä, jotka kestävät pidempään. Hiilet syttyvät brikettejä nopeammin, mutta briketit palavat pidempään. Jos siis aiot grillata vähän ja nopeasti, suosi hiiliä. Jos aiot grillata pidempään tai isommalle porukalle, kannattaa suosia brikettejä. Brikettien päälle voi lisätä savustuspuuta, joka tuo ruualle lisäaromia.

Hiiligrillin etuja ovat sen huokea hinta ja helppous sekä sen kuuma paistolämpötila. Hiiligrillin huono puoli on sen pitkä lämmitysaika. Grilli saattaa keikahtaa, joten satsaa tukevaan malliin. Jos grilli on tarkoitus kuljettaa takapihalta mökille ja puistoon, harkitse mallia, jossa on pyörät tai kantokahva.

Himogrillaajan kaasugrilli

Kaasugrilli on oikea valinta, jos aiot grillata usein ja isolla porukalla. Kaasugrilliä varten tarvitset nestekaasua. Nestekaasua saat huoltoasemilta, rautakaupasta tai ruokakaupasta. Kaasugrilli lämpiää noin kymmenessä minuutissa, ja lämpötilaa voi säädellä annostelemalla kaasua polttimoihin. Kaasugrillin ominaisuuksiin voi kuulua esimerkiksi pyörivä varras tai lämpöhylly.

Kaasugrillin sytytys ja käyttö

Lue kaasugrillin käyttöohjeet huolellisesti ja kokoa grilli ohjeiden mukaisesti. Älä sijoita kaasupulloa grillin alle vaan sen viereen, ettei se kuumene vaarallisesti. Kaasugrillin sytytys sujuu seuraavasti:

  1. Tarkista kaasupullon kytkentä, kaasun tilanne ja kaikki liitokset.
  2. Tarkista myös kaasugrillin polttimet – polttimia on yleensä kahdesta neljään, riippuen kaasugrillin koosta.
  3. Avaa sitten kansi, sulje säätimet, avaa säätöventtiilit ja sytytä polttimot.

Kun sammutat kaasugrilliä, sulje kaasupuollon venttiili sekä kaikki säätökytkimet, anna grillin jäähtyä ja irrota kaasupullo.

Kaasugrilli on kätevä grilli isommalle porukalle ja pidempiaikaiseen grillaukseen, mutta aloittelijan kannattaa harkita helpompaa grilliä.
Kaasugrillistä on esimerkiksi tarkastettava kaikki liitännät ennen käyttöä sekä kaasupullon venttiili aina, kun kaasupullo vaihdetaan. Näppärä niksi liitäntöjen tarkistamiseen on se, että sivelet ne saippuavedellä. Jos liitoksiin ilmaantuu kuplia, ne falskaavat.

Varmista kaasupullon letkua taivuttelemalla, ettei siinä ole pieniä halkeamia. Jos letkussa on murtumia tai hapertumia, vaihda se uuteen. Lisäksi kaasugrillin polttimen venturiputki saattaa mennä tukkoon, jolloin putket ja polttimet pitää puhdistaa.

Kaasugrilliä on vaikea siirtää, ja kantamiseen tarvitaan yleensä kaksi ihmistä. Toisaalta grillaus kaasugrillillä on nopeaa ja sillä voi grillata kerralla isomman määrän ruokaa.

Lähes sisäsiisti sähkögrilli

Sähkögrillin ehdottomia etuja ovat sen keveys, helppous ja nopea lämpeneminen. Ruoka valmistuu nopeasti eikä grillistä tule paljoa savua. Sähkögrilli on helppokäyttöinen eikä tarvitse toimiakseen muuta kuin sähköä, ja lisäksi se on helppo huoltaa ja puhdistaa.

Ruoka valmistuu sähkögrillillä nopeasti, mutta sillä tehty ruoka ei kuitenkaan maistu perinteiseltä savuiselta grilliruualta eikä sillä voi esimerkiksi karamellisoida lihaa.
Sähkögrilli on helposti siirrettävissä ja mahtuu pieniin ja ahtaisiin tiloihin, mutta koska se tarvitsee toimiakseen sähköpistokkeen, sen käyttö on rajattu tiloihin, jossa sähköä on helposti saatavilla.

Sähkögrilliä kannattaa siis harkita, jos haluat tehdä ruokaa nopeasti esimerkiksi parvekkeella, veneellä tai asuntoautossa, mutta pihajuhliin tai ulkoilualueille se ei ole paras ratkaisu.

Kesähitti: lisää grilliisi savustuslaatikko

Tämän kesän kasvava ruokatrendi on savustus. Ruuan voi savustaa monella tavalla, ja savustuksen suosio kasvaa jatkuvasti. Savustamiseen sopivat erityisesti rasvaiset kalat kuten lohi, siika, muikut ja kirjolohi. Kokeile esimerkiksi savustuslaatikkoa, jonka voit ostaa tavaratalosta tai rautakaupasta.

Savustuslaatikon voi asettaa hiiligrilliin tai kaasugrilliin. Jos aiot savustaa hiiligrillissä, hanki kannellinen grilli, jotta savu voi levitä grillin sisällä ruokaan. Savustuslaatikkoa on mahdollista käyttää myös avotulella.

Savustusta varten tarvitset savustuslaatikon lisäksi joko grillin tai avotulen sekä savustuslastuja. Kun alat savustaa ruokaa, aseta savustuslaatikon pohjalle alumiinifoliota ja savustuspurua. Aseta laatikon rasvapelti purujen päälle ja lisää savustamasi ruoka, erimerkiksi kala. Savustuslastut korostavat savustetun ruuan aromia.

Savustuslaatikon sijaan voit hankkia myös sähkösavustimen, jonka avulla voit savustaa ilman grilliä tai avotulta. Sähkösavustin on perinteistä savustuslaatikkoa tehokkaampi ja sen lämpötilaa on helpompi hallita.

Maistuvia grillaushetkiä!