Suomessa sattuu päivittäin jopa 10 asuntopaloa. Suomi onkin tulipalojen kärkimaita (HS 24.01.2016). Tulipalo etenee nopeasti, joten siksi nopea reagointi on tärkeää. Toimiva palohälytin auttaa sinua reagoimaan ajoissa.

Tulipalo voi aiheuttaa isoja vahinkoja – palohälytin varoittaa ajoissa

Pahimmillaan palo voi viedä ihmishenkiä. Nopea tulipalon eteneminen voi tuhota myös koko asunnon asuinkelvottomaksi. Läheisen menetys tai asunnon tuhoutuminen ovat isoja menetyksiä kenelle tahansa. Vaikka henkilövahingot ovat pahimpia, myös tärkeän omaisuuden tuhoutuminen aiheuttavat isoa huolta ja taloudellista menetystä. Tavaroilla voi olla käyttöarvon lisäksi myös korvaamatonta tunnearvoa.

Tulipalon sattuessa toimiva palohälytin, esisammutustaidot, nopea reagointi ja avun kutsuminen paikalle ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita. Jotta näin pitkälle ei kuitenkaan päädyttäisi, on hyvä miettiä millä keinoin voit ennaltaehkäistä tulipalot kodissasi. Tulipalon riskien vähentäminen on helpompaa kuin hätätilanteessa toimiminen.

SELVITÄ SINULLE SOPIVIN KODIN TURVAPAKETTI TULIPALOJEN ESTÄMISEKSI >

Kokosimme yhteen kätevän listan, jonka avulla vähennät tulipalon riskejä sekä henkilö- ja omaisuusvahinkoja.

Ennaltaehkäise tulipalo

Kodin asukkaiden oma toiminta on tärkein tekijä tulipalojen ennaltaehkäisyssä. Huolellisellekin asukkaalle voi kuitenkin sattua vahinkoja.  Vaaratilanteita voi minimoida selvittämällä mahdolliset riskitekijät.

Hanki toimiva palohälytin kotiisi

Palohälytin on pakollinen kodin turvallisuusvaruste. Tarkista kuukausittain, että pattereissa on virtaa ja hälytin toimii. Jos palovaroitin piippaa ilman syytä, selvitä, mikä siinä on vikana.

Hälytyskeskukseen liitetyllä älyvaroittimella parannat turvallisuuttasi entisestään. Silloin palohälyttimestä kuuluu varoitusäänen lisäksi myös selkeä puheääni, joka kertoo tulipalosta. Lisäksi tieto hälytyksestä kulkeutuu heti myös päivystäjälle, joka voi kutsua nopeasti palokunnan paikalle.

Ole aina huolellinen sähkölaitteita käyttäessäsi

Sähkölaitteista syntyviä paloja tapahtuu vuosittain jopa tuhat. Useimmiten syy on viallisessa sähkölaitteessa tai johdossa. Älä käytä lainkaan rikkinäisiä sähköjohtoja tai johtoja ristiin niihin kuulumattomien laitteiden kanssa. Muista myös huoltaa vialliset sähkölaitteet ammattilaisella, sillä omat sähkölaitteiden viritykset eivät välttämättä ole turvallisia.

Älä jätä ruokia valmistumaan yksin hellalle

Sammuta liesi aina ruuanlaiton jälkeen. Ole myös tarkka öljyjen kanssa. Kuuma rasva voi helposti saavuttaa liian korkean lämpötilan. Katso vinkit, miten munkkien paisto sujuu turvallisesti.

Tyhjennä hellan pinnat tavaroista

Kuumalle hellalle unohtunut tavara on myös riski. Induktioliesi on paloturvallisin vaihtoehto. Se ei voi kuumentua ilman siihen sopivaa paistinpannua tai kattilaa, joten liedelle unohtunut muovipurkki tai leikkuulauta eivät syty palamaan.

Puhdista kodinkoneet

Liesituuletin voi myös aiheuttaa tulipalon, jos siihen kerääntyvä rasva ja lika kuumentuvat. Puhdista liesituuletin säännöllisesti rasvasta ja liasta. Muista myös puhdistaa mikro ja leivänpaahdin säännöllisesti, ettei niihin kertynyt lika ja rasva laukaise paloa.

Käytä alkoholia vastuullisesti ja kohtuudella

Nauttiessasi alkoholia vältä tulen käyttöä ja ruuanlaittoa. Kun palaat kotiin juhlaillan jälkeen, on parempi, ettet enää väsyneenä ryhdy keittiöpuuhiin.

Säilytä johdot ja laitteet lemmikkien ulottumattomissa

Lemmikkieläimet voivat joskus aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi purressaan johtoja rikki. Älä jätä johtoja lemmikkieläintesi saataville, vaan säilytä laitteet ja johdot niin, etteivät ne houkuttele lemmikkejä leikkeihin. Irrota johdot laitteista ja pistorasioista.

Polta kynttilöitä turvallisesti

Syksyn pimenevinä iltoina ja talvipakkasten paukkuessa on mukavaa luoda tunnelmaa kynttilöillä. Älä kuitenkaan aseta niitä liian lähelle toisiaan, vaan muista vähintään 5 cm:n väli. Jopa pienet tuikut kuumeta liikaa, jos ne ovat liian lähellä toisiaan. Tällöin tuikuista voi syntyä iso roihu, joka leimahtaa arvaamatta. Kokeile myös paristokynttilöitä, jotka ovat paloturvallisia, eivätkä myöskään vaikuta sisäilman laatuun kotonasi.

Jätä sauna saunomista varten

Sauna on rentoutumista, ei pyykinkuivausta varten. Kiukaan päälle asennetut pyykkinarut voivat koitua todella vaarallisiksi, sillä ne voivat syttyä palamaan. Älä kuivata pyykkiä myöskään sähköpattereiden päällä.

Säilytä tulentekovälineet niin, etteivät ne houkuttele lapsia

Pidä tulitikut ja sytyttimet poissa lasten saatavilta ja näkyviltä.

Polta takkaa turvallisesti

Varmista takkaa polttaessa, ettei sieltä pääse kimpoilemaan pieniä ja petollisia kipinöitä. Tulipalo voi saada alkunsa jo yhdestä kipinästä. Pidä tekstiilit, varsinkin tekokuituiset, kaukana takasta.

Käytä kodinkoneita vain ollessasi kotona

Vaikka tiskikone tai pyykinpesukone olisi houkuttelevaa jättää päälle pyörimään työpäivän ajaksi, älä tee niin. Kodinkoneiden käyttö ilman valvontaa ei ole turvallista. Tulipalon lisäksi ne voivat aiheuttaa myös vesivahinkoja.

Huolehdi, että sinulla hyvät alkusammutusvälineet

Hanki kotiisi myös käsisammutin (jauhe- tai nestesammutin) ja sammutuspeite. Pidä välineet helposti saatavilla ja näkyvillä. Markkinoilla on saatavilla esimerkiksi erilaisia ja eri makuun sopivia kuoseja sammutuspeitteisiin. Sammutuspeite pitää kiinnittää kodin seinälle, koska näin sen avaaminen tulipalotilanteessa on helpointa ja nopeinta. Kannattaakin satsata sammutuspeitteessä kuosiin, joka sopii oman kodin tyyliin!

Mitä muuta voin tehdä tulipalon varalta?

Kun olet minimoinut erilaiset paloon vaikuttavat riskitekijät, mieti myös toimintasuunnitelma mahdollisen hätätilanteen varalle. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjestää palon alkusammutuskoulutuksia, jotka antavat hyvät valmiudet toimia ripeästi ja päämäärätietoisesti palon syttyessä.

Kerro myös lapsille, miten toimitaan palotilanteessa. Näytä hätäpoistumistiet ja varmista, että myös yläkerroksista on turvallista poistua palotikkaiden avulla. Opeta lapsille, miten hälytetään apua ja pelastaudutaan itse.

Kun otat kodissasi käyttöön älykkään hälytyskeskukseen liitetyn palohälyttimen, voit olla varma siitä, että apu on aina sinua lähellä.

TESTAA SINULLE SOPIVIN KODIN TURVAPAKETTI >